28 jan 2008

Pelle Sandstrak - även kallad Mr Tourette

Någonting tvingade Pelle Sandstrak att tvätta händerna 50 gånger per dag, att utstöta underliga läten eller säga konstiga ord mitt ute bland folk. Att skälva över pastasås men gå igång på kanel!

Det tog många år innan Pelle Sandstrak - av en slump - förstod att det som höll på att förstöra hans liv hade ett namn: Tourettes syndrom. Den expert han lyckligtvis fick träffa bedömde att hans funktionsstörning var 97-procentig. Men, som denne uttryckte det: Det finns tre procents hopp!

Dem har Pelle Sandstrak tagit vara på. Idag är han ”så frisk han vill bli” och ger andra människor insikter i en annars stängd och avskräckande värld. Dessutom en tanke om att det väldigt normala kanske kan vara lite sjukt också.

Martin Dyfverman träffar ”Mr Tourette” - som han beskriver sig i en kommande bok. Om ett liv med tvångstankar och tics - i form av Tourettes syndrom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista