1 av 6
Flygplan. Foto: Scanpix
2 av 6
Ingången till hotellet lockar väl knappast med någon skönhet. Foto: Magnus Sundvall
3 av 6
Första ölen inmundigas i Kiev.
4 av 6
Hotellrummet i Kiev är av högsta möjliga klass. Foto: Magnus Sundvall
5 av 6
Utsikt från Hotellrummet i Kiev. Foto: Magnus Sundvall / P4 Skaraborg Sveriges Radio
6 av 6
På Landvetter hade norrmännen en egen skylt för att dom skulle förstå hur boardingen gick till. Foto: Magnus Sundvall

God morgon Kiev! - Sundvall är på plats

11 JUNI - KIEV |
It´s a bird on the plane sa en kille till flygvärdinnan.
Flygvärdinnan: What?
It´s a bird on the plane, it´s an owl. Sa killen igen.

Så började våran flygresa från Frankfurt till Kiev. Frankfurts flygplats är enorm, vi gick och vi gick men vi såg inte till våran gate, B28. Tillslut, "Vi ska hitåt" sa någon. "Hur vet du det?" frågade en annan.

Det gick inte att missa, när vi kom runt hörnet var det svenska tröjor överallt. Planet var nog till 95% fyllt med svenskar. När planet landade, en ganska skakig landning, utbröt som vanligt en applåd men denna applåden övergick till: KLAPP KLAPP KLAPP SVERIGE KLAPP KLAPP KLAPP…

01.30 landade vi, när vi kom ut ur planet möttes vi av en behaglig värme, 21 grader visade termometern.

Vi hade hört att passkontrollen kunde ta hur lång tid som helst, men faktum är att det var hur smidigt som helst. Så även med bagaget.

Taxiresan gick i 130km/h i ett nattligt Kiev, våran taxichaufför sa inte ett ord på hela resan. Nåväl, vi fick i alla fall en nyckel till vårat rum.

Har precis vaknat upp och varit nere för att fråga polisen, (som för övrigt står överallt) och man alltid måste ha sitt pass på sig. Eftersom inte en enda polis kan ett enda ord engelska är det fortfarande oklart om man måste ha det. Men vi följer den rekommendationen som vi fått innan, ha alltid passet på sig.

Nu ligger resekamrat Kalle i jacuzzin som vi har på vårat hotell, snart ska vi ut och äta och sen börjar uppladdningen på allvar.

Varför han sa att det var en fågel på planet? Innan start lät det precis som om vi hade en skogsduva med oss i ena motorn.

Magnus Sundvall

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista