1 av 4
Swedish corner under uppladdningen. Foto: Magnus Sundvall
2 av 4
Platsen där helvetet utspelade sig. Foto: Magnus Sundvall
3 av 4
Kravallpoliser och en gubbe i bisarr Sverige-mundering. Foto: Magnus Sundvall
4 av 4
Sprang in i komikern Al Pitcher som var med i Ohlssons kompani tidigare i våras.

Vad hände egentligen?

12 JUNI - KIEV | Festen kom av sig helt. Svenska fansen laddade i timmar innan match och var redo för att ta tre poäng mot Ukraina. Men det räcker inte med att fansen är taggade till tusen, vi behöver också ett landslag som är det. Tyvärr hade vi inte det, Sverige var helt ofarliga och spela riktigt uselt!

Om vi skiter i det och ska prata om det roliga istället. Flera tusen svenskar samlades på Swedish Corner inne i Fanzone. Det var sång, en DJ ( som trodde han var på charterfest), Ståupp-komiker uppträdde, Glenn Hysén snackade upp matchen, sol, öl och en underbar stämning.

Ett av dom mest bejublade framträdande var av den Nya Zeeländska komikern Al Pitcher. Han bor för övrigt i Sverige sedan ett par år. Oerhört roligt om oss svenskar.

Efter uppträdandet blev det bättre drag och folk stod på bord och stolar. Det fick man tydligen inte enligt Uefa som hotade med att stänga av all elektricitet om vi inte gick ner från borden.

Ukrainska fotbollssupportrar såg man knappt skymten av innan match, desto mer ukrainare var det på matchen. Stundtals var det en oerhörd ljudkuliss inne i arenan. Enligt obekräftade uppgifter var det drygt 65 000 personer som bevittnade matchen på plats.

Efteråt var det segerrusiga ukrainare överallt. Dom firade på gator och torg som om dom hade vunnit EM-guld. Förnedringen var total när vi gick den dryga kilometern hem till hotellet…

Idag är det ingen höjdarstämning på hotellrummet. Jag själv har ingen röst kvar.

Just nu tittar vi på SOS sällskapsresan för att försöka få upp humöret igen... Det är bara väldigt tungt.

Magnus Sundvall

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista