Måndag 6 november

Människosmugglingen ökar

I takt med att flyktingvågen från Irak tilltar, ökar också smugglingen av flyktingar. På sistone tar sig allt fler omyndiga över till Sverige via Öresundsbron. Gemensamt för dem är att de smugglas över till Skåne. I nuläget sitter omkring 30 ungdomar mellan sexton och arton år på transithotellet i Arlöv i väntan på att placeras in i en familj. En av dem är 16-årige Fady som du möter i dagens Spår 3.

Hur brottsoffer bemöts i vården

Att en ung kille blir misshandlad när han är ute en kväll är inte ovanligt. I Malmö och i de andra storstadsregionerna tillhör de en av de vanligaste patientgrupperna på akutmottagningarna. Men vården varierar mycket beroende på vilket sjukhus de hamnar.

Om detta pratar bland andra Magnus Lindgren, brottsofferforskare hos polisen i Uppsala som har studerat hur brottsoffer blir bemötta av polisen. Offer för gatu- och krogvåld är ofta missnöjda med polisens bemötande och detsamma gäller för hur dessa personer blir bemötta inom sjukvården.

Nya regler för handbagage

För från och med idag gäller nya regler vid flygplatserna inom hela EU, samt Schweiz, Norge och Island. Bland annat får passagerarna bara ta med sig behållare med högst en deciliter vätska i handbagaget. Vår reporter Marie Björk åkte till Sturups flygplats för att se vad som gäller egentligen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".