1 av 2
Paulien de Bruijn med en byggsten. Foto: Madeleine Fritsch.
2 av 2
Vikingar i Trelleborg. Foto: Rebecka Gyllin.

Torsdag 5 juli

Mycket regn i Vellinge

Återigen har regnvädren sökt sig in över Skåne och bland husägarna växer oron för att vatten ska läcka in i deras fastigheter. Skåne Direkt Sommar har varit i det hårt drabbade Vellinge.

Vikingaslag i Trelleborg

I Trelleborg pågår det organiserade slagsmålet Storslaget - landets största vikingaslag där det handlar om herraväldet på Trelleborgen. Under fyra dagar kämpar vikingar från hela Europa med svärd, blod spills och runt omkring bjuds det också på en lång rad aktiviteter med fornprägel.


Kultingenjör

Parallellt med den stora utställningen ”Made in China” om modern kinesisk konst har det danska konstmuseet Lousiana i sommar en stor presentation av ingenjören och nytänkaren Cecil Balmond. Cecil Balmond beskrivs som något av en kultfigur inom dagens ingenjörskonst och arkitektur.

Hampahus

Hus av hampa kan bli verklighet när man på lantbruksuniversitetet i Alnarp söker nya användningsområden för den relativt nya grödan. I en försöksverkstad på universitetet håller Paulien de Bruijn, doktorand, på att prova olika blandningar för att kunna skapa bärande byggstenar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".