Strejkande sjuksköterskor i Ystad. Foto: Madeleine Fritsch.

Måndag 21 april

Nu strejkas det i vården


Klockan tolv på måndagen gick sjuksköterskor på fyra sjukhus i Skåne ut i strejk. Följ med till de strejkande i Trelleborg, till vårdcentralen som väntar sig anstormning när det blir svårare att få tid på sjukhus, och hör också om striden om huruvida delar av strejkvarslet innebär samhällsfara eller inte.

I Ystad stängde delar av sjukhuset idag när strejken bröt ut. Det ledde till att vårdcentralen på sjukhusområdet i Ystad förstärkte resurserna eftersom man väntade sig att fler skulle söka sig dit.

150 sjuksköterskor i Trelleborgs tågade ut från lasarettet och ut i solen. Kvar inne satt Peter Järntorp verksamhetschefen för medicin i ett ganska tomt sjukhus.

Skånskt handbollslag i SM-finalen?

Ska Skåne få något lag i SM-finalen i handboll? Då måste Ystads IF vinna den fjärde semifinalen mot Sävehof ikväll. Radiosportens Per Kahl reder ut ystadslagets chanser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista