Måndag 9 juni


Herdersrelaterat våld i hela Skåne

Hedersvåld förekommer i nästan alla skånska kommuner. Enligt en undersökning som Sveriges Radio har gjort, säger 75 av de 33 kommunerna i Skåne att de kommit i kontakt med hedersvåld.

”Susanne” är ett av de omkring 50 fall som hittills har inträffat. Kvinnan tvingas idag gömma sig på skyddad adress utanför Skåne.

Även socialtjänsterna i mindre kommuner kommer i kontakt med sådana här fall. Däremot är det inte överallt som personalen har särskild utbildning om hedersvåld. I tolv av de 33 skånska kommunerna svarade socialtjänsten att personalen saknar särskild utbildning.

När sommaroperorna drar i gång i Skåne blir det inte mindre än två uppsättningar av Figaros bröllop, som dessutom får premiär samma dag.


Figaros dubbelbröllop

Operasällskapet La Scania, som spelar i Ystad och Skånska operans uppsättning som får premiär på Bäckaskogs slott. Skånska operan placerar operan i cirkusmiljö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista