1 av 15
2 av 15
3 av 15
4 av 15
5 av 15
6 av 15
7 av 15
8 av 15
9 av 15
10 av 15
11 av 15
12 av 15
13 av 15
14 av 15
15 av 15
Se bildspel på Stig-Arne Wahlqvists skrivmaskiner

Ett stycke skrivmaskinshistoria

Många minns nog fortfarande skrivmaskinslektioner, färgband som trasslar och smattret från när typerna slår mot valsen. Stig-Arne Wahlqvist minns mer än de flesta. Han har samlat ett helt liv och nu ställer han ut.

WEBBEXKLUSIVT:

Som 16-åring började Stig-Arne Wahlqvist som springpojke hos Lindahl & Rothoff på Regementsgatan i Malmö och fick åka ut och reparera skrivmaskiner.

Det var där det stora intresset för skrivmaskiner väcktes. Inne i butiken stod fem maskiner som Stig-Arne Wahlqvist gick och sneglade på. Efter en brand kom fick han ta hand om de unika skrivmaskinerna och han tillbringade nästan ett helt år för att plocka isär, göra rent och återsställa dem.

Två av de skrivmaskiner i Stig Arne Wahlqvists samling som han lyckades rädda efter brandens härjningar, en Mignon modell 2 (indexskrivare) och en Harmond från 1884.


Blindskriftmaskin från 1882 som skriver punktskrift. Maskinen är framtagen av Braille. Han tillverkade dem för 10 dollar och sålde dem för 11 dollar för att han ville att alla blinda skulle kunna ha en egen blindskriftsmaskin.

En klassisk Halda från 1914, tillverkad i Svängsta utanför Varberg.

Typhjul förekom på Blickensderfer (1893), som också gjorde sig känd för att ha lanserat den första elektriska skrivmaskinen

Tyska Geniatus, tillverkad på 1920-talet ser mera ut som en leksak än som en riktig skrivmaskin. Men den har ett avancerat system med två skifttangenter och kombinerade teckenväljare och anslagstangent. Typerna är ordnade i tre rader om vardera 30 tecken på ett halvcirkelformat segment.

Världens minsta skrivmaskin, bara 25 centimeter lång och 10 centimeter bred, får nästan plats i fickan och är riktigt besvärlig att arbeta på. En föregångare till våra handdatorer, tillverkad i början av 1900-talet.

Stig-Arne Wahlqvists egen favorit är en Williams från 1886. Den har typer i två segment som hoppar fram som en gräshoppa. Den saknar färgband och doppar istället typerna i tryckfärg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".