1 av 3
Roterande vingar håller längre. Foto: Janne Wieslander/SR
2 av 3
Vuxen tornuggla Foto: Felix Heintzenberg
3 av 3
Bränderna i Fagerängen oroar. Foto: Jenny Loftrup/SR

Torsdag 7 maj


Bränder väcker oro på Fagerängen

Östra Trelleborg och speciellt området Fagerängen har drabbats av anlagda bränder den senaste tiden. De som bor i området är rädda för att elden ska sprida sig nästa gång det brinner. Hör Fagerängsbon Helga Bengtsson berätta hur det är att vakna av brandrök och hur räddningstjänsten har valt att arbeta med problemet.


Entusiaster vill ha tornugglan tillbaka

Få fåglar är så mytomspunna som tornugglan. Förr såg man den som ett spöke som kom med dödsbesked. I Sverige är tornugglan nästan utdöd, men i Skåne håller flera grupper och privatpersoner på att sätta upp holkar till den för att locka den tillbaka som svensk häckfågel.

Du som har uppgifter om tornugglor är välkommen med tips.


Nya vingar får möllan att lyfta

Den gamla slottsmöllan i Malmö har fått en ansiktslyftning. Eller i alla fall nya vingar. Ekonomiska bidrag från stiftelser har gjort det nödvändiga vingbytet möjligt. Nu är alla fyra på plats men ännu har möllan inte fått pröva sina vingar. De som vill se vingarna snurra får vänta ett tag till eftersom automatiken som ska sköta snurrandet ännu inte är på plats. Men det kommer.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista