1 av 3
2 av 3
3 av 3

Torsdag 10 september

Lokförare ett verktyg vid självmord

Idag är det den internationella självmordspreventionsdagen, en sedan 2003 årligen återkommande dag för att belysa problemet med självmord. Varje dag tar ca 3 000 människor sitt eget liv runt om i världen och i Sverige handlar det om upp emot 1 500 självmordsfall om året.

Cirka 90 av dem väljer att ta sitt liv genom att lägga eller kasta sig framför tåget. Rolf Hult har som lokförare varit med om två händelser där en människa blivt påkörd av hans tåg. Minnena från dessa händelser blir han aldrig av med.


Krafttag mot tuff tysk lönn

Tysklönnen eller Sykomorlönn som den också heter har blivt ett allt större problem i Helsingborg. En gång inplanterad har den nu spridit sig från parker till bland andra Pålsjö Skog. Där kväver den det mesta av övrig vegetation. Nu tar Stadsbyggnads-kontoret krafttag för att komma tillrätta med problemet. Naturvårdare Linda Hellberg ser framför sig många års arbetet för att visa ut tysklönnen.

Skola för snabba mekaniker

Idag invigs en ny skola för tävlingsmekaniker på Ring Knutstorp. Eleverna på den nya specialinriktade utbildningen går en ljus framtid till mötes eftersom dagens tävlingsmekaniker börjar bli lite till åren komna enligt läraren Lars Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".