1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Tisdag 6 oktober

ESS klarar både räkost och atomer


Forskningsanläggningen ESS i Lund är än så länge bara en pappersprodukt, men på landsbygden i Tennessee finns redan den amerikanska motsvarigheten, SNS.

ESS och SNS har inlett ett samarbete och Thomas Parker energisansvarig på ESS arbetar nu i USA studera vad man kan göra för att återanvända så mycket som möjligt av de enorma mängder energi som ESS kommer att sluka. I USA har man än så länge inte tagit tillvara på spillvärmen, men i Lund är målet att bli så klimatneutrala som möjligt.

Tuff tid för turandet

Färjelinjerna mellan Helsingborg och Helsingör blir alltmer ekonomiskt pressade. Samgåenden och rationaliseringar följer i spåren av lågkonjunktur och konkurrens från Öresundsbron. Risken är att den helsingborgska traditionen att "tura" försvinner mer och mer. Många helsingborgare vill dock slå vakt om turandet och hoppas att färjelinjerna ska överleva.

Tre förslag för spårlöst Åkarp


När två järnvägsspår blir fyra genom Burlövs kommun i allmänhet och Åkarp i synnerhet kommer stora ytor att frigöras. Järnvägsspåren kommer dels att övertäckas och dels att läggas under markytan. I går fick kommunstyrelsen i Burlöv se de tre förslag till utformningen som tagits fram och snart kan kommuninvånarna själva ta del av förslagen och göra sin röst hörd när förslagen ställs ut bland annat på biblioteket i Åkarp.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".