1 av 3
2 av 3
90-åriga Ella Jönsson tröttnade på alla nya hemvårdare som kom när hon var sjuk. Foto: Lasse Olsson SR
3 av 3
Hjalmar Nordén är glad över att många unga dykt upp under Klimattinget

Fredag 13 november

Elva olika vårdare gjorde Ella ilsk

När Ella Jönsson, 90 år, blev sjuk i oktober var hon tvungen att kalla på kommunens hemtjänst.. Hjälp fick hon. Morgon, middag och kväll. Men olika människor varje gång och oftast utan någon som helst legitimation. När hon efter tre dagar hade haft elva olika hemvårdare så fick hon nog. Då bad hon helt enkelt att få slippa hjälpen. Istället skrev hon ett öppet brev till kommunen och beskrev otryggheten som många nya och okända hemvårdare förde med sig.

Huvudsak att kranium kommer hem

1864 dog den samiska flickan Maria Graan på Lunds lasarett. Nu är hennes kranium ett av 4 500 på Lunds historiska museum. Men eftersom hennes identidet är känd vill Lorentz Sjulsson-Åsdell från Lycksele sameförening att hon ska föras tillbaka till Lycksele och begravas på Gammplatsen  där eftersom säkerligen många av hennes anhöriga har begravts på samma plats.

Klimattinget engagerar unga i Lund

I december träffas världens alla regeringar i Köpenhamn på FN:s femtonde klimattoppmöte: COP 15 men redan nu har ungdomar från hela världen samlats i Lund på Klimattinget, där ungas röster om klimatfrågan ska synliggöras. Unga i åldern 12-25 får vara med på work-shops och föreläsningar under en konferans som pågår i 3 dagar med start idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".