1 av 3
Eira Bergman Jenssen och Karin Grönkvist repeterar på Järnåkra fritidsgård. Foto Tobias Wallin/SR
2 av 3
Krister Ekblad är mannen som bara älskar när det blixtrar och dundrar. Foto Janne Wieslander SR
3 av 3
Förr så karvade man till sig lite kött från kindpåsarna på grishuvudet. Foto:Jenny Loftrup/SR

Måndag 16 november

Pengabrist stänger fritidsgårdar

Den ekonomiska krisen slår mot kommunerna fritidsverksamhet. Enligt en undersökning som presenteras idag kommer anslagen att minska påtagligt till fritidsgårdarna i Skåne. Följden av det blir personalminskningar och begränsning av öppettiderna.

Även om neddragningarna inte är så stora som på 90-talet är fritidsledare i verksamheten oroliga och ungdomarna arga. Det är just i ekonomiska kristider som fritidsverksamhet för ungdomar är extra viktig.

Krister gillar när det smäller

Åska och blixtar fascinerar och kanske också skrämmer många. Och just faran är en del av fascinationen för Krister Ekblad som är en renodlad åskjägare i Simrishamn. Han tycker att blixt och dunder Är det häftigaste som finns. Krister har tillsammans med sin svåger skapat en av Sveriges största åsksajter på nätet med mer än 350 000 träffar. På hemsidan finns bland annat en åskradar där man kan följa var blixtarna och åskan finns.

Julmat från förr i Åkarp

I morgon kan man se utställningen Julens mat och drycker förr i tiden i Möllegården i Åkarp. Där får man veta av ett korvhorn användes till, se skillnaden mellan ett rikt och fattigt julbord och framför veta att nog åt man det stora grishuvudet som tronade på julbordet.

Framför allt gav julen chans att äta färsk mat. Resten av året handlade det om inte minst hårt insaltad föda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".