1 av 3
Torbjörn Wiik och Viktor Kindgren jobbar på det nya boendet. Foto: Madeleine Fritsch/SR
2 av 3
Stefan Olander anser att många överklaganden går att undvika. Foto: Janne Wieslander/SR
3 av 3
Utsliten pulkabacke i Eslöv. Foto Madeleine Fritsch/SR

Torsdag 17 december

Skåne skapar fler flyktingboenden

Nu öppnar fler transitboenden för ensamkommande flyktingbarn i Skåne. Ett ligger i Rosengård och där har de 20 pojkarna ett gemensamt intresse – fotboll. FC Rosengård spelar med dem på Zlatans plan och många föreningar vill hjälpa till.

Överklaga lönar sig sällan

Att överklaga olika byggprojekt blir allt vanligare. Vilket ofta orsakar stora och ibland dyrbara förseningar. Stefan Olander är teknisk doktor vid Lunds tekniska Högskola och han menar att flertalet av överklaganden beror på missförstånd och dålig information. En bättre beredning skulle kunna minska benägenheten för berörda att överklaga byggplaner. Ett exemplel på en bra förberedning är Citytunneln i Malmö som i stort sett sluppit protester. Stefan Olander påpekar dock att trots  överklagande så brukar byggplanerna bli av. Att överklaga lönar sig sällan i det långa loppet.

Pulkorna har kommit fram


Om nu inte trafikanterna uppskattar vintervädret så gör i alla fall barnen det. Full rulle i pulkabackarna runt om i Skåne. Även i Eslöv där vi dock fick leta ett tag innan vi hittade en bra backe. Upp och ned i backarna och för vissa behövdes det inte ens en pulka. Det gick bra att rulla ner för backen för egen maskin. Detta på ett underlag som alltmer övergick från ren snö till lervälling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista