1 av 12
2 av 12
3 av 12
4 av 12
5 av 12
6 av 12
7 av 12
8 av 12
9 av 12
10 av 12
11 av 12
12 av 12

Iscensatta rum från förr ger nya minnen

På Lindängelunds vårdboende i Malmö har man tagit till en annorlunda metod för att väcka minnen hos dementa.


Hallen har inretts med klädhängare, trasmattor och möbler för att trolla bort den annars så kala korridoren. Kläder och prylar från förr har placerats ut i små iscensatta rum och lockat många av de boende att både minnas och prata.


Klädhängaren ger ro. Framåt kvällen vill ofta den som är dement ge sig av men när de ser att det hänger andra kläder stannar den som är på väg upp och hänger av sig sina kläder och stannar kvar.En av stationerna består av en soffa, tavlor och ett bord. I soffan ligger en nalle. På bordet ligger ett par gamla barnglasögon i ett fodral.


Ett telefonbord från 1960-talet, en telefon med nummerskiva och sladd. Här slår sig de som bor här ibland ner och drar runt nummerskivan på den gamla sladdtelefonen och pratar en stund.


En klädhängare med plagg från 1950-talet och tjocka lappade nylon strumpor med strumpebandshållare.


Prylarna har personalen själva letat upp eller fått till skänks av boende och anhöriga. En gammal kaffeburk i plåt och burkar för huvudvärkstabletter och godis är välkända för många av dem som bor på Lindängenlund.


De som bor här har ett dåligt fungerande närminne. Med prylarna försöker man stärka långtidsminnet för att försöka locka fram nya tankar och samtal.Idén fick personalen på ett seminarium om hur man kan göra livet rikare för äldre och speciellt på demens avdelningen har det här visat sig vara mycket mer effektivt än man trodde.


Foto: Madeleine Fritsch/SR
madeleine.fritsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".