Chatt med pensionsmyndigheten

Onsdagen den 13 januari chattade Rune Lindohf, informatör på Pensionsmyndigheten. Han svarade på frågor om de sänkningar i pensionen som är ett resultat av att pensionssystemet följer den samhällsekonomiska utvecklingen.

moderator:Välkommen till chatten med Rune Lindohf, informatör på Pensionsmyndigheten. Vi håller på i 30 minuter till 16.30.
Mats:Jag är förtidspensionär (sjuk-) och kan bl.a. konstatera att mina omkostnader sjunkit betydligt sedan jag lade av att jobba. Inga kostnader för resor fr.o.t. jobbet, betydligt lägre kostnader för kläder, jag tror nog att det jämnar ut sig för de flesta!
Rune Lindohf:Hej Mats! Ja, så kanske man uttrycka det. Jag kan konstatera att de med den lägsta pensionen faktiskt får en ökning av sin pension i år, om än liten.
Malin:Hej - Är det på lång sikt bättre att satsa sina sparslantar i vanliga fonder än i särskilt pensionsparande?
Rune Lindohf:Hej Malin! Jag har inte någon åsikt om det. Jag varken kan eller får ge några råd. Tala med någon typ av rådgivare i stället.
Ulf:Var kan jag se bruttopensionen på Pensionsmyndighetens hemsida? Och skatte %. Jag är född 1935.
Rune Lindohf:Hej Ulf! Som pensionär kan du inte se det. Du måste ringa till Pensionsmyndigheten, 0771-776 776.
Irene:Jag var inne på Pensionsmyndighetens hemsida och det enda jag kunde se var hur mycket jag tjänat in för PP. Skall jag inte kunna se allt vad det "Oranga kuvertet" innehåller? Kommer tjänstepensionen med? Jag är född 1938. Om man har, förutom vanlig pension även tjänstepension och pensionsförsäkring måste man bestämma hur mycket skatt man skall betala för att inte få kvarskatt. Kan jag se bruttobelopp och skatte% som gällde förra året någonstans? Nu när man kan legetimera mig med Bank-Id (som är säkert) kan man då inte få möjlighet att ändra skatte%?
Rune Lindohf:Hej Irene! Många frågor. I princip kan du inte se det på nätet, du måste ringa till myndigheten, 0771 - 776 776. Tjänstepensionen har vi inga uppgifter om. Det måste du kontakta respektive tjänstepensionsbolag för att få reda på.
Gudmund:Idag får man information från olika håll om pensionsbelopp, skatt etc. Kan inte Pensionsmyndigheten precis som Skatteverket sammanställa allt. Med dagens idmetoder tex bankid skulle man inte kunna ges möjighet att ändra relevat info tex skatteavdrags%?
Rune Lindohf:Gudmund! Vi arbetar på att försöka ge information också om tjänstepensionen. Men det är komplicerat. Däremot kan du om du fortfarande sparar till din pension gå in på minpension.se. Där kan du få reda på totalen.
Ulf Eke:Hej. Jag fick mitt "organgakuvert" idag och det står bara Belopp Tillägspension och skatt. Borde det inte stå Belopp Garantipension + Belopp Tilläggspension och skatt? Mvh Ulf Eke
Rune Lindohf:Hej! jag kan inte svara på ett enskilt fall så här. Jag måste be dig att ringa myndigheten, tel 0771 776 776
Gunnar Nilsson:Är det sant att det på 1990-talet togs 63-64 millijarder ur pesnsionspengapotten till statens utgifter ? Varför undviker alla experter,politiker och myndighetspersoner att prata om detta ? Är det Lögn ? Tacksam för svar idag.
Rune Lindohf:Gunnar! Denna fråga måste du ställa till dina politiker. Det är inte myndighetens ansvarsområde.
Siv Pettersson:Hej! Hörde att du sa att pensions systemet var slutet, hur kan då dagens politiker gå in och ändra, som nu för att mildra bromsen? Effekten blir att vi inte kommer att få någon höjning före 2013, om ens då. Och vad anser du om att våra riksdagspolitiker skattar i kolumn 1, inte som vi andra pensionärer kolumn 2. Varför straffbeskattas inte riksdagspensionärerna, dom hade haft bättre råd, eftersom deras inkomster är mycket större än vanligas pensioner. Detta skulle skatteutskottet i riksdagen ändrat för länge sedan, men än har ingenting hänt, varför?
Rune Lindohf:Hej Siv! Beträffande dina skattefrågor måste du ställa dem till politikerna. Vi bara administrerar pensionssystemet. vad jag menar när jag säger att det är slutet är att de pengar som finns i systemet skall vara till pensioner och inga andra pengar kan tillföras systemet. Däremot kan man naturligtvis lindra balanseringen genom att sprida den över flera år. Men det är ju också en politisk fråga om så skla ske.
Christina:Jag är kvinna född 1945 och går i ålderspension senare i år. För ca 10 år sedan änka. Staten konfiskerade min änkepension pga inkomstprövning, fick den dock för några år sedan efter rikstäckande protester. 1. Kommer jag få den "innestående" änkepensionen någon gång? 2. Vid pensionen i år upphör änkepensionen och vad jag förstår så blir ålderspensionen minskad, både storleksmässigt och högre skatt. Vad är minimigränsen för mig/månad att leva på? OBS att gå till det sociala blir istället repet. Aldrig att jag accepterar "allmosor" när jag yrkesarbetat och försörjt mig själv hela livet.
Rune Lindohf:Hej Christina! Du ska kontakta Pensionsmyndigheten för att få ditt ärende klarlagt. Tel 0771 776 776
Gunvor:Varför måste vi inte följa EU normen på 11700 skattefritt som Frankrike Det är ju viktigt i alla andra fall. Jag har inte ens existensminimum
Rune Lindohf:Hej! Har inte hört att det skulle finnas en bindande norm inom EU. Därför kan jag inte svara på din fråga.
nina:Jag är kvinna, yrkesarbetande, 38 år. Hur påverkas jag av det här?
Rune Lindohf:Hej Nina! Du får 18,5 % avsatt till din allmänna pension varje år. Hur mycket du har sparat ihop kan du se i det orange kuvertet som skickas ut under februari - mars. Du ska också gå in på minpension.se och registrera dig. Där kan du få en komplett redovisning över hela din pension, alltså även tjänstepensionen.
moderator:Det är 10 minuter kvar av chatten med Rune Lindohf på Pensionsmyndigheten. Passa på att ställa dina frågor om pension nu.
Sonja:Jag är född -35. Vilka delar är min pension uppdelad i?
Rune Lindohf:Hej Sonja! Såvitt jag kan tänka kan den bestå av tilläggspension och eventuellt garantipension. Men för att vara riktigt säker tycker jag att du ska ringa 0771 776 776 till vår kundservice och ta reda på det. Du kommer också att kunna se det i ditt orange kuvert om du inte redan fått ett.
Leif:Hur mycket får vi som pensionärer i minskad skatt, när nu våra pensioner sjunker
Rune Lindohf:Hej Leif! det är naturligtvis beroende på den egna situationen. Du måste fråga Skatteverket om det.
Inger:Vem förvaltar våra pensionspengar?
Rune Lindohf:När det gäller den allmänna pensionen så fungerar det så att inkomstpensionens pengar används till att betala dagens pensionärer deras pensioner. Den delen är ett så kallat fördelningssystem. Pengarna betalas in och fördelas ut i form av pennsioner. Sedan när nästa generation går i pension så är det deras barn som betalar deras pensioner. man brukar prata om en överenskommelse mellan generationerna. Den andra delen, premiepensionen, bestämmer du själv vem som ska förvalta. Det är den delen som du själv kan placera i fonder. om du inte väljer så placeras pengarna i den statliga förvaltaren, Sjunde AP-fondens, premiesparfond. Garantipensionen betalas via ordinarie skattesystemet.
moderator:Chatten med Rune Lindohf på Pensionsmyndigheten är nu slut. Tack för alla frågor och svar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".