1 av 3
2 av 3
3 av 3

Måndag 1 februari

Drogtester skapar splittring

Skolinspektionen säger att de är olagliga. Men kommunerna håller inte med. Landskrona fortsätter att slåss för sina drogtester bland högstadieelever. Varför är de så viktiga? Torkild Strandberg (FP), kommunstyrelsens ordförande, tror att drogtesterna kan göra problemen mindre.

Björn Persson, chef för Skolinspektionen i Lund, tycker att skolorna ska jobba drogförebyggande. Men han tycker inte att drogtester är ett bra sätt, de är helt enkelt olagliga.


Motvind för motion på recept

Sedan hälsovalet infördes har allt färre recept på fysisk aktivitet skrivits ut i Malmöområdet. Anledningen är att Fysioteket har lagts ner, så distriktsläkarna vet inte vart de ska hänvisa patienterna. Distriktsläkaren Torgny Wessman tycker att han skriver ut färre recept numera.

Folkhälsovetaren Matti Leijon på Centrum för primärvårdsforskning i Malmö tror att den här tillbakagången bara är tillfällig. Snart kommer man att komma igång med motion på recept igen, tror han. Det är alldeles för viktigt för att det ska hamna i skymundan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".