1 av 5
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5

Måndag 8 februari

Myterna om sjukfrånvaron

Sjukskrivningarna har debatterats vitt och brett den senaste tiden. Och det finns många myter och missförstånd om 2000-talets sjukfrånvaro.

Den har överdrivits och misstolkats, menar Malmöforskaren Björn Johnson. I sin nya bok "Kampen om sjukfrånvaron" hoppas han kunna nyansera bilden av sjukfrånvaro och bidragsfusk.

Våldet i Helsingborg centrum

Misshandelsfallen i Helsingborgs centrum är koncentrerade till betydligt färre platser än i centrala Malmö.

Järnvägsgatan som är värst utsatt i Helsingborg har drygt 13 procent av polisanmälningarna, medan Stortorget som är värst utsatt i Malmö bara har tre procent.

Det beror på att Helsingborgs nöjesliv är så centrerat, säger Tomas Finnborg (M) kommunalråd i Helsingborg.

Råttan som omhuldat husdjur

I Landskrona har 70-80 råttor samlats för en utställning. Nu får man se råttorna, inte som en sanitär olägenhet, utan som omhuldade husdjur. Den som är snyggast och sällskapligast vinner pris.

Husbil ger stöd till anhörigvårdare

I Skurup bjuds de som tar hand om sina anhöriga hemma en annorlunda upplevelse - klädda i vita, heltäckande skynken tar de plats i en husbil för att prova på ljusterapi. Fyra onsdagar i rad rullar en husbil upp på parkeringen i snön på Stortorget och lampor tänds upp för att bjuda på ljus i vintermörkret.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".