1 av 2
2 av 2

Torsdag 11 februari

De skånska mediernas etik

Sydsvenska Dagbladet blir friad från misstankarna om förtal. 2003 skrev tidningen ingående artiklar om mannen som först var häktad som misstänkt för mordet på Anna Lindh. Mannen stämde tidningen när han tyckte att han lätt kunde identifieras. Men hur gör de skånska medierna sina bedömningar egentligen?

Sydsvenskans chefredaktör, Daniel Sandström, menar att man inte ska undanhålla läsaren någon information. Man ska vara saklig och korrekt men också berätta så mycket man kan.

Per Lärka, Sydnytts ansvarige utgivare, menade att det inte räcker med att uppgifterna är sanna. Man måste göra en bedömning om uppgifterna är relevanta och av allmänintresse innan man publicerar.

Redaktören för P1 programmet Publicerat, Åke Pettersson, berättade att medierna namnpublicerar lika mycket i dag som tidigare men det är fortfarande väldigt svårt att som privatperson få rätt mot media i tyrckfrihetsmål.


Ris och ros till ny utbildning

I dag presenterade regeringen sitt förslag till ny lärarutbildning. Den nuvarande har blivit hårt kritiserad, bland annat den i Malmö, för att den håller för låg kvalitet.

Frågan är om det kommer att bli bättre? Delvis, tror lärarstudenten Marcus Friberg i Malmö. Men problemet är att utbildningen ändras alldeles för ofta, tycker han.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".