1 av 6
2 av 6
3 av 6
4 av 6
5 av 6
6 av 6

Fredag 12 februari

Fler anmäler ockerhyror

På bara några år har antalet anmälningar om överhyror tredubblats i Malmöområdet. Allt fler går till hyresnämnden och får tillbaka pengar för att de betalat för mycket i hyra. Ida Mårdhed och hennes tre kompisar betalade 10 000 kronor för en fyra och har fått pengar tillbaka.

Andreas Persson, jurist på Hyresgästföreningen, säger att det här är ett ganska vanligt problem som de känner igen.

Det är alltid ett par ärenden igång som de driver. Det viktiga är att hyresvärdar vet vad som gäller, menar han.

Man får inte lägga på för mycket extra på hyran utan lägenheten man hyr ut måste vara på ungefär samma prisnivå som andra liknande lägenheter.

Enligt bostadskommunalrådet i Malmö, Anders Rubin (S), får vi vänja oss vid den här problematiken. Den har alltid funnits och kommer nog inte att försvinna.

Ny lag kan tillåta kameror

I går stod det klart att stråket med övervakningskameror i centrala Malmö inte kommer att bli verklighet. Regeringsrätten ville inte ta upp ärendet för prövning.

Men en ny lag är på väg som kan göra det lättare att få tillstånd att sätta upp övervakningskameror, säger justitieminstern Beatrice Ask (M).

Start för Malmö Open

Över 2000 deltagare från 22 nationer finns på plats när de de första matcherna i Malmö Open drar igång i dag. Det är en turnering i olika sporter inom handikappidrotten och vi finns på plats när rullstolsbasketen kör igång, en sport som det satsas extra mycket på i år.

Mer pengar till skogen

Den urgamla skogen i Skåne håller på att helt försvinna.

Och regeringen gör ingenting åt det, menar forskaren Sven G Nilsson på Lunds universitet.

Nu har omkring 130 forskare runt om i landet skrivit på ett upprop för att försöka påverka politikerna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".