Onsdag 17 februari

VM ger klirr i skånska kassor

Nordens största evenemang nästa år kommer till stor del att avgöras i Skåne. Det handlar om handbolls-VM där finalen kommer att avgöras i Malmö Arena. Totalt ska 54 av matcherna avgöras i tre skånska städer och planeringen för arrangemanget är i full gång. Idag fick ett trettiotal företagare höra vilka möjligheter som ett evenemang av den här storleksordningen ger regionen. Detta när sydsvenska industri och handelskammaren höll frukostseminarium i Malmö Arena.

Lyckad flyktingflytt från Malmö

Familjen Al-Lami lämnade Rosengård i Malmö och flyttade till Varberg för ett halvt år sen. Malmö kommun erbjuder nyanlända flyktingfamiljer bostad och jobbmöjligheter för att få dem att flytta vidare till mindre städer.

Hittills har 17 familjer, sammanlagt 60 vuxna och barn lämnat Malmö och för Familjen Al-Lami har livet förändrats till det bättre.

Allt fler vill till Malmö

Förra året växte Malmös invånarantal med drygt 2,5 procent. Malmö Stads planeringsdirektör Jan Haak medger att detta kan bli ett problem eftersom han räknar med att en tillväxt på ca en procent är vad staden kan klara i fråga om kommunal service, infrastruktur, bostäder och dylikt. Jan Haak anser att Malmö fortfarande kan växa med ca 100 000 invånare under den kommande 20-årsperioden men svårigheten för planeringen är svängningarna i tillväxten.

Senast i kommer invånarantalet i Malmö att överstiga 300 000.