Tung klosterhistoria på Malmöoperan

När det är premiär på Francis Polencs opera Karmelitsystrarna på Malmöoperan, ber nunnorna i Glumslövsklostret för föreställningen. Det har de lovat.

Karmelitsystrarna bygger på en verklig händelse där 16 nunnor avrättas under franska revolutionen. Det är en minst sagt blodig historia. I arbetet med operan har operasångarna besökt nunnorna i Glumslöv.

Allra mest känd är operan för sin slutscen. Den där nunnorna under sång går upp till schavotten. Publiken får höra bilan från giljotinen vina och slå ner, och rösterna i kören blir efterhand bara färre. Det var ungefär så det gick till på riktigt, när Karmelitsystrarna avrättades under franska revolutionen.

I Malmö blir det en traditionell iscensättning av verket. 

I arbetet har man besökt karmelitsystrarna på klostret i Glumslöv, och faktiskt fått helt konkreta tips om hur nunnor beter sig, till exempel när de ber, säger Natalie Hernborg som gör spelar nunnan Blanche.

Karmelitsystrarna är den strängaste av de katolska klosterordnarna. Systrarna i Glumslöv lämnar sällan klostret och kommer således inte och tittar, men har lovat att be för föreställningen och vill gärna lyssna på en inspelning av den.

Operan är extremt svår att spela, säger dirigenten Joachim Gustafsson. Han har själv prövat på i egenskap av violinist. Och det kniviga är inte främst det tekniska, säger han. Balans, finomik och klangfärg är de viktiga detaljerna i verket.

En av de kniviga delarna är helt fria recistativ, replikerna som sjungs fram, där man helt överlämnar åt sångarna att tolka, vilket är ganska ovanligt.

Foto: Karin Olsson-Bendix/SR
karin.olsson-bendix@sr.se