1 av 3
Stora moskén i Malmö ägs av World Islamic Call Society. Foto: Björn Lindgren/Scanpix
2 av 3
3 av 3

Måndag 1 mars

Libysk säkerhetstjänst i Malmö

Efter branden på den stora moskén i Malmö 2003 blev organisationen World Islamic Call Society lösningen för återuppbyggnaden. Nu finns misstankar om att några av personerna i styrelsen har kopplingar till den libyska säkerhetstjänsten. Enligt ordföranden i Islamic Center, Bejzat Becirov, så har de personerna inget inflytande över moskén.

Han får medhåll från Sören Wibeck som gör Människor och Tro i P1. Han har inte heller några uppgifter på att libyen ska ha försökt påverka predikningar och annat på moskén.

Hjärtvård skapar debatt

Sjukhuset i Lund är ett av två sjukhus i landet som kommer att få fortsätta med hjärttransplantationer. I Lund är man glad men i Stockholm, som miste sin rätt, har debatten rasat. Där vill man fortsätta utföra transplantationer även fast man inte får.

För Lund var det här ett viktigt beslut, säger  klinikchefen Björn Ekmehag. Man har 20 års erfarenhet av att transplantera hjärtan och det hade varit en tor förlust för sjukhuset att inte få fortsätta, menar han.

Men debatten har som sagt varit het och enligt region Skånes representant i rikssjukvårdsnämnden, Ingrid Lennerwald, så måste man se till patientens bästa - inte till det bästa för sjukhuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista