1 av 2
2 av 2

Rakpermanent fick mig att tänka djupare

Jag åkte till Brasilien för två veckor sedan för att hämta inspiration till min frisörsalong. Malmö är en mycket blandad stad med olika etniska bakgrunder och Brasilien är ett land som har blivit blandat sedan många generationer tillbaka. Problemet vi har i Sverige är att vi inte har insett att vi behöver fler frisörer som har specialiserat sig på olika etniska hårtyper.

Det som förvånade mig mycket är att i staden Rio de Janeiro var människorna väldigt måna om sitt hår, sin stil och sitt utseende (det enda man inte kunde låta bli att titta på är hur lättklädda de var). Jag var i en frisörskola i Rio de Janeiro för att lära mig nya tips och se vad de gjorde annorlunda.

Det som jag blev förvånad över är att man lärde sig otroligt mycket om rakpermanenter och allt som rörde att eliminera sina lockar! Rakpermanent har fått mig att tänka djupare… Varför vill man inte ha sitt fina lockiga hår? Är det inte accepterat i samhället, är det någon sorts status att ha rakt hår? Får man inte ha ett annorlunda utseende? Det typiska snygga håret på tv är glansigt, rakt hår. Vad är fint hår? Nu när frisörer ska beskriva olika sorters hår då använder man sig av, fint, grovt, burrigt. 

Trots att majoriteten av folket i Brasilien har afro-hår, så ser man modeller med spikrakt hår som gör reklam för t.ex. schampo? Dagens (skönhets) ideal som präglas av media och tidningar är inte lätt att leva upp till!

Alla har inte rakt hår. Varför glömmer man den lockiga tjejen i alla skönhetstidningar och reklam? Är det inte snyggt med lockigt hår eller är det inte accepterat?

I Brasilien och Sverige utsätter sig dagligen tjejer för starka kemikalier för att få det fina håret man har blivit inpräglad av media och skönhetstidningar. Rakt hår är fint att ha! Och det är ett mål som börjar redan vid tidig ålder. 

Frisörerna i Brasilien har ett annat sätt och jobba på jämfört med Sverige. En frisör börjar sopa hår först och sedan jobbar man sig upp. Det är för att frisören ska lära sig att hantera kunderna på bästa möjliga sätt.

Jag besökte Mana i centrala Rio som är en frisörska som har jobbat i 40 år. Det en glädje att få hjälpa henne i två dagar. Jag reflekterade över skillnaden i att vara frisör i en storstad som Rio de Janeiro och komma från lilla Malmö.

Vad som förvånade mig är att våra bokningssystem inte fungerar på samma sätt som i Sverige. Man bokar inte tid, man har drop-in system på alla stora behandlingar. Salonglivet är som en salong ska vara – ett socialt skönhetsmoment. I Brasilien så spelar det ingen roll vad du har för hårtyp, alla frisörer kan behandla det. Och mitt mål som frisör är att kunna alla typer; grovt, fint, lockigt m.m. Nu fick jag träffa frisörer med samma mål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista