Claes Olsson och Thorsten Persson på sin vinodling i Ekesåkra utanför Löderup i Ystad kommun. Foto:Odd Clausen/SR
Skåne Direkt onsdag 28 juli

Odlare vill sälja vin på egen gård

Frågan om gårdsförsäljning av vin ska tillåtas i Sverige kan bli en het potatis i valrörelsen. Många moderater och centerpartister driver på, medan kristdemokraterna bromsar. En utredning pågår nu för att se om gårdsförsäljning ska tillåtas och många vinodlare väntar med spänning. Skåne Direkt har träffat Claes Olsson och Thorsten Persson i Ekesåkra utanför Löderup i Ystad kommun. Den här månaden såldes deras vin för första gången av systembutiker

Är gårdsförsäljning ett lyft för den skånska landsbygden eller raserar det den restriktiva svenska alkoholpolitiken? Hör de skånska riksdagsmännen Kent Härstedt (S) och Hans Wallmark (M) debattera.

Fråga

Så här fungerar gårdsförsäljning i Finland

Finland är enda landet i EU som har alkoholmonopol och ändå tillåter gårdsförsäljning.  Man får sälja vin med högst 13 volymprocent i alkoholhalt. Till skillnad från svenska monopolet får livsmedelsbutiker i Finland sälja öl som har högst 4,7 volymprocents alkoholhalt.  En särskild tillståndsmyndighet som kallas Produkttillsynscentralen ger tillstånd till försäljningen enligt villkor som bestämts av Social- och hälsovårdsministeriet. I Finland fanns 2008 runt 40 vingårdar spridda över landet, de flesta i söder. De finska vinerna är gjorda på frukt eller bär.
(Källa: SOU 2009:22)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista