Östgötarna på Titanic

8:47 min

Nu i april är det 100 år sen som atlantångaren Titanic gick under. Titanic som trots att hon bara användes i knappt fem dygn blivit världens kanske mest mytomspunna fartyg.

123 svenskar var med bland Titanics drygt 1300 passagerare. 14 av svenskarna kom från eller hade anknytning till Östergötland.

I P4 Östergötlands serie Östgötarna på Titanic presenterar frilansjournalisten Mats Carlsson-Lénart historien om Titanic och om de människor från länet som reste med fartyget.

I serien besöks bland annat Horns kyrka där det hänger en minnestavla över de 10 personer från Horn med omgivning som omkom på Titanic. Det var två systrar med var sin familj

Den elfte personen i sällskapet från Horn, Anna Nysten, var den Titanic-passageraren från Östergötland som överlevde.

I Horn är det lokalhistorikern Gunbritt Monell som håller Titanicminnet vid liv och bl a berättar historien för traktens mellanstadiebarn vart tredje år.

-De som dog på Titanic var mina släktingar, förklarar Monell.

I serien hörs även Agnes Sandström som tillsammans med sina två små döttrar överlevde katastrofen. Agnes var småländska, men under de dryga 50 sista åren av sitt liv bosatt i Borensberg. Agnes berättade i Sveriges Radio 1981 om sina upplevelser på Titanic, när hon hunnit bli 94 år gammal och 69 år förflutit sedan katastrofen.

En av världens ledande Titanic-kännare, den svenske författaren och fartygshistorikern Claes-Göran Wetterholm medverkar också. Han berättar om hur minnena av katastrofnatten kom att prägla dem som klarade sig med livet i behåll så länge de levde.

I Titanic-katastrofen, natten mellan den 14 och 15 april omkom 1 495 personer medan 712 räddades i livbåtarna och fördes efter några timmar över till Cunardlinjens atlantångare Carpatia som transporterade de överlevande till New York.