August Holmgren - hoppade av Nordrekordförsöket 1868

8:28 min

År 1868 fanns det ännu stora områden i polartrakterna som inte var kartlagda eller ens besökta av människor. Ingen hade ännu varit i närheten av Nordpolen t ex men försöken att nå så långt norrut som möjligt tilltog under 1860-talet. Magen hand, med den norska fångstskutan Severin. gick så långt att Holmgren lämnade expeditionen och tog sig hem till Sverige på en

Visste då inte om det fanns land vid Nordpolen eller om det endast var en punkt ute i packisen.

En av de internationella polarforskare som gärna ville "lösa frågan" gällande Nordpolen var Adolf Erik Nordenskiöld (1832-1901), den finlandssvenske forskaren som dominerade svensk polarforskning under cirka 40 år i slutet av 1800-talet. Att sätta nordligt rekord var därför ett viktigt syfte när Nordenskiöld gav sig ut på 1868 års polarexpedition till Spetsbergen och för att lyckas bokade han in ett ångfartyg för färden, postångaren Sofia.

Bland expeditionsmedlemmarna fanns den östgötske entomologen (insektsforskaren) August Holmgren, född 1829 i Västra Ny prästgård, norr om Motala. Han var son till den holmgrenska släktens stamfader, kyrkoherde Anders Holmgren. August hade nio syskon varav fyra skulle komma att bli professorer.

Under 1868 års expedition rådde delvis motstridiga intressen mellan de som var fokuserade på det nordliga rekordet och de forskare, bl a Holmgren, som var mest intresserade av att vistas i eller nära land på Spetsbergen för att kunna göra observationer och undersökningar av t ex växter och djur. Detta gick så långt att Holmgren lämnade expeditionen och tog sig hem till Sverige på egen hand, med den norska fångstskutan Severin. Polarexpeditionen 1868 blev Holmgrens enda nordliga färd.

August Holmgren som kallades "Flugis" av sina vänner verkade senare som lärare och forskare vid Kgl Lantbruksakademin. Han avled på nyårsafton 1888, 59 år gammal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista