1 av 10
2 av 10
3 av 10
4 av 10
5 av 10
6 av 10
7 av 10
Lärkträdet
8 av 10
Björkdunke
9 av 10
Ek blad och ollon
10 av 10
Tallar

Våra träd

Här presenterar vi några av våra vanligaste träd. Annika Andersson berättar om ett nytt träd varje måndagförmiddag.

Tall

Veckans träd är vårt ståtliga barrträd tallen. Ett av de träd som är gröna året runt i Sverige. Med sina små kottar är tallen en värdefull värd för många av våra vinterfåglar och tallens virke är av stor betydelse för oss i Sverige.

Ek

Denna veckas träd är eken - vårt största lövträd och ett av de mest sägenomspunna i vår flora. Ekollonen är viktig föda för många av våra fåglar och smådjur.

Björk

Vad kan vara vackrare än en dunge nyutsprugna björkar i maj-juni. Veckans träd är björken som finns i flera arter i Sverige och är en av våra tidigaste invandrare. I novemberrusket kan en bild av en vårlig björk ge härliga drömmar inför framtiden. Titta och njut


Lärk

Så här vackert blommar lärkträdet - vårt enda barrträd som fäller sina barr på hösten och likt lövträden står kal över vintern.

- Bok

Trädet bok är veckans träd - ett av få svenska träd som bildar egna skogar. Det är ett av de yngsta träden i den svenska floran och håller fortfarande på att etablera sig norrut i landet.

 

Al - A’lnus

Alen är ett träd som älskar vatten och oftast sätter ner rötterna där det är vått. Den blommar tidigt på våren med sina röda hängen och Sveriges största al växer i Hjo.

Asp - Po’pulus tre’mula

Aspen - ett av de vanligste träden på våra breddgrader. Lite lätt kan det vara att förväxla aspen med en björk men den grå stammen och de runda bladen som darrar så lätt i vinden gör att vi nog ändå ganska lätt kan skilja dessa två vanliga lövträd från varann

Rönn - Sorbus aucuparia

Rönnen är veckans träd - ett av våra mindre träd med vackert röda bär om hösten. Bären är goda att göra gele av men dom var sura tyckte räven som inte nådde upp.

Lönn - A’cer platanoi’des

Lönnen är ett ädelträd som inte växer längre upp än till Dalarna. Det är ett nyttigt träd som bland annat används vid växtfärgning.


 

Ask - Fraxinus excelsior

Asken är ett av våra större lövträd, ett ädelträd som brukar kallas Kungaträd - kommer sist och går först - eftersom trädet är mycket frostkänsligt och lövas sist av alla på våren och fäller sina blad först på hösten.

Asken Ygdrasil var den fornnordiska mytologins ödesträd - jämfört med dagens universum - varifrån allt liv utgick. Asken har flikiga blad och när knopparna sväller på våren ser de ut som små rådjursklövar i miniatyr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista