Frågor och svar 5 oktober

Har du svar eller kanske fler frågor, är du välkommen att ringa till oss under programmet eller så skriver du till oss på formiddag.skaraborg@sr.se

Gunilla Ekberg hade läst i en anteckningsbok från 1893. Där odlade man spergel. Vad är det?
Ett flertal lyssnare hörde av sig och berättade att spergel är ett växt som förr odlades bl.a som foderväxt. Idag betraktas det som ett ogräs och kallas även för Linbränna eller Linnbänna.

Kristina Wallin undrade varifrån det kommit att man kallas bensinstationer för mack?
Bo-Ragnar Lindblom kunde berätta att MACK var märket på de första elektriska bensinpumparna. Företagsnamnet MACK kom av initialerna i delägarnas efternamn: Mathiasson, Andersson, Collin och Key.

Jan-Åke Holm undrade hur man hade det med tideräkning innan Jesu födelse?
I programmet fick vi veta att det finns en rad kända tideräkningar. Några är:
- egyptiska tideräkningen, vars kalender ligger till grund för den rommerska kalendern, börjar (troligen omkring) år 4236 f.kr.
- islamska tideräkningen som börjar vid Muhammed flykt till Medina är 622 e.Kr
- judiska tideräkningen som börjar vid världens skapelse år 3761 f.Kr
Värt att nämna är att vi nordbor inte visat något större intresse för tideräkning. Det var först på 1200-talen som någon etablerad tideräkning blev allmänt antagen i Sverige.

I förra vecka undrade Margareta Wall varifrån sjön Vänern fått sitt namn.
Svaret fick vi i dagens program: Namnet kommer från fornnordiskans vaenir, med betydelsen förtroendeingivande eller vacker.

Förra veckan fick vi också en fråga om huruvida färska championjoner är giftiga.
Enlig Livsmedelsverket har toxikologer diskuterat ett eventuellt cancerframkallande ämne som finns i just champinjoner. Förekomsten är dock inte så stor och man kan inte dra några säkra slutsatser av detta. Det finns inte heller några riktiga råd för hur mycket man kan äta. Men man avråder från mycket hög konsumtion av champinjoner. Mer information kan man få på www.livsmedelsverket.se

Vi fick också en fråga från Dan som undrar varför det är just 9 minuters ”snooze-tid” på bl.a mobiltelefoner och klockradioapparater.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".