FN-bakelse

FN-bakelse

Bottnen
Biscuit chocolat

400 gram smör
280 gram florsocker
200 gram äggula
160 gram vetemjöl
500 gram hackad choklad
600 gram äggvita
240 gram socker

Blanda med vinge det mjuka smöret, florsockret och äggulan. Vispa en maräng med äggvitan och sockret. Ta marängen och blanda med det siktade mjölet och den hackade chokladen. Tillsätt därefter resten av ingredienserna. Stryk ut i en kapsel ungefär cirka 2 cm tjockt och baka av i ugnen på 180 grader i 16 minuter med öppet spjäll.

Citroncurd

300 gram citronsaft
300 gram socker
400 gram smör
600 gram ägg
300 gram socker
4 gelatinblad

Koka upp saft, smör och det första sockret. Vispa ägg och socker lite lätt. Blanda den varma vätskan med äggen och därefter tillbaka i kastrullen. Sjud tills den blir tjock i ca 85 grader. Tillsätt de blötlagda gelatinbladen. Häll den över bottnen i kapseln. Låt curden stelna i kylen/frysen.

Yoghurtmousse

230 gram äggula
450 gram socker
170 gram vatten
1360 gram matlagningsyoghurt
1600 gram vispad grädde
15 stycken gelatinblad
Saften från 1,5 stycken citroner

Patabomb

Värm socker och vatten till 121 grader. Häll över äggula under kraftig vispning tills den är kall. Blötlägg gelatinbladen. Smält gelatinen och blanda den med citronsaften i patabomben. Allt blandas därefter med matlagningsyoghurten och grädden. Fyll på i kapseln med yoghurtmoussen upp till kanten.

Dekorering
Dekorera varje bakelse med ett chokladstick och FN-märket.

(från hemsida www.fn.se)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".