1 av 44
I ett av utrymmena hittade jag 5 kattungar från 11 veckor gamla ... och posera gjorde dom!
2 av 44
3 av 44
4 av 44
5 av 44
6 av 44
7 av 44
8 av 44
9 av 44
10 av 44
11 av 44
12 av 44
13 av 44
14 av 44
15 av 44
16 av 44
17 av 44
18 av 44
19 av 44
20 av 44
21 av 44
22 av 44
Christer Abrahamsson
23 av 44
Bränneri blir mejeri
24 av 44
25 av 44
26 av 44
27 av 44
28 av 44
29 av 44
Staffan, Susanne, Maria och Birgit
30 av 44
31 av 44
Ulla-Britt x 2 plockar bland hemtextil
32 av 44
Älgen Karl-Oskar vid Wrågårdens älg och bisonpark.
33 av 44
Skara IF en pigg 108-årig jubilar
34 av 44
Anders Ahlm, mäklare, har fullt upp
35 av 44
Foto: Lina Sundberg
36 av 44
Skövde förbereds för ljusspel
37 av 44
38 av 44
39 av 44
40 av 44
41 av 44
42 av 44
Tavla från Riksost om hur osttillverkning gick till förr
43 av 44
Små, små nykläckta kalkonkycklingar
44 av 44

Ewas äventyr 2008

Måndag, tisdag och onsdag förmiddag mellan
kl 10.30 - 11.30 åker jag och ”Bettan” ut i Skaraborg på nya äventyr. Tipsa oss gärna om ställen vi kan besöka och rapportera ifrån:

formiddag.skaraborg@sr.se

*****************************************

Antal körda km för Bettan hittills:      3 071,7 km

************************************

TACK FÖR I ÅR! GOD JUL OCH GOTT NYTT 2009!

10 december - explosivt i Brännebrona

Så här på Nobel-dagen passade jag på att besöka Fyrverkeri-experterna, eller Unique Pyrotechnic, i Brännebrona mellan Mariestad och Götene. De har nyligen flyttat till nya, större lokaler och har idag jobb upp över öronen. De fokuserar främst på scenuppträdanden och skötte t ex alla pyrotekniska detaljer på Melodifestivalen 2008 tidigare i år. Jag träffade Jonas Hultgren och Jerker Carlsson och nu jobbar de bl a med nästa års upplaga av festivalen. Men de jobbar med flera andra artister både inrikes och utrikes.

9 december - Adelsåsens kalkoner

Många äter kalkon minst en gång i juletid och de flesta av Sveriges kalkoner kommer från Adelsåsen i St Levene. Jag åkte dit för att titta hur produktionen går till från kläckning till matbit.

8 december - packa ost i Filsbäck

Idag gav jag mig iväg till Filsbäck utanför Lidköping där ett gäng håller på att packa ost i julkartonger. Gillis Lönnström har ett förflutet i ostbranschen, han har jobbat på Riksost och Arla och när han blev pensionär ville han gärna fortsätta sprida osten över våra nejder. Numera kan företag, föreningar och sällskap beställa julkartonger av Gillis, som driver Sannebo Handel, med julens ostar i olika storlekar.

3 december - stickat och skinn i kombination

Idag åkte jag till Logården i Odensåker mellan Skövde och Mariestad. Där bor Ulla Engquist och hon ägnar sig åt hantverk i form av att kombinera skinn och stickat. Hon har en butik på gården, är textilkonsult och jobbar mycket med textilförvaring i kyrkorna och hon har även kurser.

Vi fick veta att hennes barn är sjätte generationen på Logården och hon berättade om de olika byggnaderna som finns på gården. När det gäller stickning berättade hon att vi stickat sedan 1400-talet och att det fortfarande än idag stickas för olika ändamål. Förr stickade man för att tjäna pengar eller för att klä sig varmt, idag stickas det mycket men för många är det en form av meditation och lugn.

2 december - äntligen bowling i Hjo

För 1,5 år sedan började resan och nu står hallen klar. Ulf Sandberg och Pära Bjurström kom med idén från början, det behövs en bowlinghall i Hjo, en aktivitet för alla åldrar. Nu är Hjo Bowlingcenter ett faktum. De har fått en rekordstart med många besökare, pensionärer, skolungdomar, knattar och massor av andra intresserade. Besim Gül drev restaurang Eken tidigare och när han fick förfrågan om att driva bowlingen också var det inget tvivel, så fick det bli. Nu finns här Sveriges modernaste hall med 8 banor. Jag gjorde ett besök, pratade med spelare och utmanade Ulf på ett kast ... jag vann!

1 december - Grete är medium

Grete Hertzenberg-Nafstad är en helt vanlig kvinna men med kunskapen att kunna få kontakt med andra sidan, d v s med de personer som avlidit. Hon är ett medium och jobbar också som healer. Jag träffade henne och hon fick försöka förklara vad en healer är och gör. Allt handlar om energier som alla omges av och har. Grete går just nu och utbildar sig bl a i England och någon gång nästa år hoppas hon få svart på vitt att hon är ett medium.

24 november - höst på Väderöarna

En vindpinad ögrupp på västkusten där avkoppling står i centrum. Här finns möjlighet att varva ner och njuta av naturen. Sedan mitten av 1700-talet och fram till 1966 fanns här lotsar och fiskare. Numera är det ett välbesökt mål på somrarna men sedan några år går det att besöka pensionatet året om för konferens eller välbehövlig vila. Jag besökte Storö och Ramnö förra helgen för att ta reda på mer.

19 november - Götene Tidning
                

En av alla lokala tidningar som finns i vårt område är Götene Tidning. Den kommer ut varje onsdag och har gjort det sedan starten 1986. Ägare/ansvarig utgivare Jan Blomqvist berättade om vikten av att tidningen finns. Det är en gratistidning som överlever tack vare annonser och stödprenumerationer. Det går även att läsa hela tidningen på nätet.

18 november - Skövde ”Stad i ljus”

Idag kollade jag in kvällens evenemang i Skövde då stora delar av staden kommer att belysas på olika sätt. Har man inte tid ikväll finns möjlighet även i morgon, onsdag. Det är tredje året detta sker och för varje år behålls någon del av belysningen och blir permanent. Det finns en snitslad bana runt staden där man kan se vad som kan göras med lampor. Jag pratade bl a med Lotta Mattsson och Sven-Ola Lundgren som är ljusdesigners och jobbar över hela Sverige med belysning på olika sätt, stort som smått.

17 november - Kråk:s herrgård i jultid

Nu närmar den sig med stormsteg ... julen. För 2:a året arrangerar Västergötlands museum Kråkjul. Jag gick en rundvandring i herrgården och östra flygeln tillsammans med Ann-Katrin Wahss som är avdelningschef och ansvarar för samlingarna på muséet.

Herrgården flyttades 1951 från Kråk utanför Karlsborg när militären ville ha området som skjutfält. Huset är från 1790 och byggdes av Jöns Ehrenborg och hans maka. Östra och västra flygeln kommer från Götala utanför Skara och är inredda så som det såg ut innan herrgården byggdes.

Till helgen är det dags för dessa flyglar att fyllas med hantverkare och närproducerad mat, Kråkjul, som på ett sätt fyller tomrummet efter Västgötajul som tidigare arrangerades på muséet.

12 november - köpa och sälja bostad

Priserna på bostadsrätter och villor sjunker kraftigt i bakvattnet på finanskrisen - men i Skaraborg är det relativt stabilt på marknaden. Så sa mäklare Anders Ahlm idag när vi fokuserade på hur bostadsmarknaden ser ut.

Det finns en hel del att tänka på både som säljare och köpare, berättade Anders. Det viktigaste som säljare är att man är ärlig och berättar ALLT om fastigheten och det viktigaste som köpare är att i första läget ta kontakt med banken för att se vilka möjligheter du har att låna pengar och framförallt HUR MYCKET du har råd att låna.

En nyhet fr o m 1 januari 2009 är att alla villor som ska säljas eller hyras ut måste, enligt lag, ha en s k energideklaration

11 november - Skara IF fyller 108 år

Andra dagen i rad som ”Bettan” fick tillbringa i mitt sällskap och vi satte kurs mot Skara för att besöka Skara IF, en 108-årig jubilar. En idrottsförening med en lång historia som bildades den 11/11 år 1900 och som under åren haft så många som 21 olika idrottssektioner. Idag har klubben inga aktiva men ett gäng eldsjälar håller föreningen vid liv och det finns en förhoppning att klubben en dag ska starta ett fotbollslag igen. Just fotbollen i Skara IF har en meriterande historia med ett kval till allsvenskan 1927 och stormatcher på Skaravallen på 1950-talet. Då trängdes storpublik för att få se Örgrytes bolltrillande storheter som Gunnar Gren, Rune Börjesson och Agne Simonsson.

10 november - Wrågårdens älg och bisonpark

Den här måndagen hade Ewa snällt lånat ut ”Bettan” till mig (Torbjörn Nilsson) och vi styrde i höstrusket till Wrågårdens älg och bisonpark utanför Falköping. Här visade pappa och son, Bo och Henrik Alexandersson stolt upp gårdens älgar och bisonoxar som man kan titta på i ett hänge. Djur som gården på sikt ska kunna servera på faten i den egna restaurangen. Vi fick också träffa Anna Odhammer och Jenny Ivesund från Sötåsåsens Naturbruksgymnasium. Två lärare som berättade om det samarbete som skolan har med Wrågården.

5 november - bakom kulisserna på Erikshjälpens butik
 

Idag besökte jag Erikshjälpens secondhand-butik i Skövde och fick veta vad som händer med alla saker, kläder, möbler, böcker, porslin, tavlor, skor och leksaker som skänks till försäljningen. Pengarna går sedan till olika välgörenhets-projekt i världen, beroende på var behoven finns. Här omsätts ca 6,3 miljoner per år och 60 % av dessa går till behövande i världen. Föreståndare Björn Stigsson ser inget slut på behovet av secondhand-butik, ett lysande och enkelt koncept som alltid kommer att fylla sin funktion.

4 november - elever från Skara Skolscen

Till jul är de färdigutbildade på Skara Skolscen, Emilia Ekstam Roosmann och Karl Linnertorp. Jag träffade de blivande skådespelarna på muséet i Skara. Där ska de spela pjäsen ”Skyddat bo” av dramatikern Lanford Wilson med premiär 14 november. Vi fick veta lite om deras bakgrund och deras drömmar... och så fick jag prova på en av rollerna.

3 november - alternativa behandlingar

I en lokal på Johannesbergs-området i Mariestad har 4 personer slagit ihop sina verksamheter under samma tak och jag gjorde ett besök för att höra om olika alternativa behandlingsmetoder och vad de går ut på. Staffan Pettersson är healingterapeut, Maria Sköld lär ut yoga, Birgit Andersson har Qigong och Susanne Henningsson är massör och hälsopedagog. Vi fick en inblick i de olika behandlingarna och grundläggande gäller det att stanna upp i tillvaron, stressa ner och tänka positivt. På lördag har de öppet hus för alla nyfikna.

29 oktober - bakom kulisserna på P4 Extra
                  

Idag har jag följt Lotta Bromé och staben bakom det populära radioprogrammet P4 Extra. I studio 8 i radiohuset i Stockholm huserar gänget och dagen till ära var Carl-Jan Granqvist på plats för att banda ett vintips - en av ingredienserna i P4 Extra. Lotta tog över programledarskapet i februari och sedan dess har programmet fått fler lyssnare - ungefär 1 miljon lyssnar på detta aktualitetsprogram som är en blandning av vad som händer i samhället idag - allt från hemska nyheter till små klurigheter med mycket hjärta och värme.  

28 oktober - Sveriges trovärdigaste nyhetsredaktion

Bettan och jag har rest till huvudstaden för att besöka Sveriges Radio och idag tittade vi lite extra på Eko-redaktionen som har 41 sändningar om dygnet - året runt. Ekot sänder inte bara i P4 utan i ALLA kanalerna och vi fick en inblick i hur de tänker, arbetar och gör urvalet i hela informationsflödet. Egon Malmgren, bördig från Skaraborg och en känd röst i etern, var min guide på denna redaktion.

22 oktober - extremsporter i Lovene 

Idag besökte jag Camp Active i Lovene (gamla slakteriet) utanför Lidköping. Här finns inte bara en verksamhet utan här trängs cykelfreestyle, trampolinhopp, dans, sång och musik. Sedan i höstas är det också ett idrottsgymnasium som för närvarande har 6 elever, berättade Lennart Engelbrektsson för oss. Många som tränar här är elitidrottare, bl a träffade jag Martin Söderström från Uppsala och Linus Sjöholm från Skövde som tävlar internationellt i cykelfreestyle, en sport som blir större och större. Musikalartisten Åsa Bergh var också där för att deltaga i en kommande show i november.

21 oktober - hunddagis i Skövde

Skövdes första hunddagis har öppnat. Det är Sinikka Gustafsson, som tidigare jobbade inom äldrevården, som gärna vill få detta att fungera. Det öppnade 1 oktober och invigdes 13 oktober och har plats för 10 hundar. Jag besökte Sinikka idag och de hundar som var där; Herman, Gizmo, Bente och Maja (Sinikkas egen hund). De såg ut att trivas trots att det blåste småsnålt runt knuten. Sinikka berättade att det finns en hel del bestämmelser och regler  från Jordbruksverket som måste uppfyllas för att starta ett hunddagis.

20 oktober - Torbjörn Nilsson på militär slutövning

Idag besökte Torbjörn Nilsson en militär slutövning med flera regementen inblandade. Bland annat handlade det om att inta ett land (påhittat scenario) från luften. Nu var vädret för dåligt för att fallskärmsjägarna skulle kunna släppas ut från luften men vi fick bl a veta hur slutövningen är tänkt. Jens Ramhöj, informationschef på K3 i Karlsborg, guidade Torbjörn på plats.

15 oktober - Barbro ”Lill-Babs” Svensson på turné

Folkkär, fullfjädrad, fantastisk. Så beskrivs Lill-Babs inför sin stora turné över hela Sverige. Just nu är hon i Skaraborg och ikväll är det dags att äntra scenen i Lidköping. Jag fick en pratstund med henne vid Bjertorps slott. Vi tog en promenad bland höstgula, nedfallna löv och jag kan bara konstatera en sak: Hon är precis som du och jag, en helt vanlig tjej ... och hon älskar sitt jobb. Hon vill vara nära sin publik och göra föreställningarna tillsammans med publiken, då mår hon bäst.

14 oktober - Almnäs bruk i Hjo startar nytt mejeri

Den första oktober skulle jag sända från Almnäs bruk, men det trasslade för mig så det blev ingen sändning. Därför bandade jag detta äventyr och det fick du höra idag istället. Här fick jag en guidning i det som, inom kort, kommer att bli mejeri där de ska tillverka 3 olika ostar till att börja med. Thomas Berglund är vd och berättade hur de tänkt och varför de satsar på detta. Det har tillverkats ost tidigare på Almnäs, för 45 år sedan, men nu tas det upp igen.

13 oktober - Christers väg tillbaka

För 6 år sedan råkade Christer Abrahamsson, idag 29 år, ut för en olycka som förändrade hela hans liv. Han var på fest med några kompisar, drack för mycket alkohol och blev överkörd av en bil. Jag träffade honom och han berättade hur han missat en viktig del av sitt liv p g a olyckan men hans envishet, styrka och positiva attityd har gjort att hans liv är ganska bra idag. Många trodde att han skulle bli ett ”kolli” och sitta i rullstol resten av sitt liv men det ville inte Christer, han ville leva och göra något med sitt liv. Idag är han en humoristisk, glad och spontan person, han går obehindrat, han har övat upp talet och mycket annat och bor i egen lägenhet utan större hjälp. Det enda han inte kan ändra på är vänsterarmen som är helt lam.

8 oktober - En viltspårares vardag

Antalet viltolyckor är många varje år och när det händer blir viltspåraren inkopplad för att leta upp djuret och minska lidandet om det är skadat.

Jag fick följa med Christer Bjerkhagen och hans kompisar ut i skogen och de förklarade hur en viltspårning går till från larmet de får från polisen och tills de hittat djuret.

7 oktober - kaffe- och tevärlden

Dessa ädla drycker har utvecklats otroligt under lång tid och utvecklas än idag. Jag besökte en av Skövdes äldsta butiker, som firar 75 år i år, Rekord te- och kaffehandel. Charlotte Berglund är 3:e ägaren genom åren och berättade om olika kaffesorter. Dagen till ära var också Ralf Wässmar på plats. Han har ägnat de senaste 25 åren till att utveckla en expertis inom tevärlden. Hans råd till oss är: Våga prova och experimentera, här finns mycket att upptäcka.

6 oktober - framtidsbonde satsar i Nossebro

”Vågar man inget, kan man heller inte vinna något!” Det är Jonas Petterssons ledord. Endast 24 år gammal satsar han på att bli mjölkbonde i 5:e generationen. Över åtta miljoner kronor har han lagt på att bygga en ny högteknologisk ladugård, med mjölkrobot, datastyrd ventilation m m. Jag besökte honom och dagen till ära var det första försöket med mjölkroboten. Han vill gärna trimma in den lite för på torsdag kommer kungaparet på visit, något Jonas är stolt över. Men den röda mattan får ligga kvar i bilen, säger Jonas, och jag kommer inte att klä upp mig för då känner inte korna igen mig.

1 oktober - STRUL I RYMDEN

Idag var det meningen att jag skulle sända från Almnäs bruk utanför Hjo, men .... det gick inte så bra. Vid Almnäs bruk ska de snart dra igång osttillverkning och det var det jag ville berätta om. Men hav förtröstan, inom kort kommer jag att berätta mer om detta.

30 september - ljusfabrik i Vedum

Vi går mot mörkare tider och det blir vanligare och vanligare att vi tänder ljus hemma för att göra det lite mysigare och varmare. Jag besökte en av Sveriges få ljusfabriker som är belägen i Vedum, VIO Ljusfabrik, som funnits sedan 1962. Då var det bröderna Dag och Lars Lyberg som startade företaget och först höll man till i Tengene mellan Grästorp och Nossebro. 1980 flyttade hela tillverkningen till Vedum och 2001 tog Morten Johansen och Ingemar Svensson över.

29 september - ånglok i Skara

Många yrken får jag en inblick i och idag kan jag lägga till ytterligare ett - lokeldare. Föreningen Skara Lundsbruns järnvägar skulle göra en resa under eftermiddagen och jag fick vara med i förberedelserna. Ett ånglok från 1937 skulle eldas upp och göras iordning. Dessutom dök det upp 2 besiktningsmän - en gång om året besiktas ångloken för att få godkänt att bedriva persontrafik.

24 september - tvätta själv eller inte?
                   

Idag besökte jag ett tvätteri i Lidköping för att höra mer om hur de jobbar och hur kemtvätt fungerar. Leif Antonsen och Anette Kihlén Antonsen driver Miljötvätt i Lidköping och de är ett av få företag i Sverige som inte använder kemiska produkter för att få rent textilier.

23 september - skolmästerskap i Mariestad

Jag besökte idrottsplatsen vid Högelidsskolan i Mariestad idag där skolmästerskapen i friidrott avgjordes. Detta har arrangerats i många, många år och jag fick bevittna när klass 5 och 6 gjorde upp i olika grenar. Kanske finns Sveriges framtida friidrottare bland de deltagande. Ledarna kunde i alla fall konstatera att nivån var hög.

22 september - Höstdagjämning

Idag fokuserade vi på hösten och växtligheten. Jag besökte Stefan Öberg på Öbergs plantskola i Varnhem för att få lite tips och råd inför den kalla årstiden som väntar runt hörnet. Vi pratade om kryddor och köksväxter och vad de kan vara bra för, vidare om att de flesta buskar och träd kan med fördel planteras på hösten numera och att det är viktigt att ta bort allt ogräs nu på hösten. Naturligtvis gick vi förbi lökhyllan och där finns många olika sorter att välja bland som ska stickas ner i jorden nu för att blomma till våren.

17 september - kyrkklockorna i Ledsjö kyrka

Idag var det en stor dag i Ledsjö. De nya kyrkklockorna levererades och monterades och det följdes av en stor publik. Prästen Erik Långström genomförde en moderniserad variant på det medeltida klockdopet och därefter hissades klockorna upp i tornet med hjälp av lyftkran. Jag fick vara med under förmiddagen och pratade bl a med klockgjutaren Bo Bergholtz från Sigtuna. Naturligtvis avslutade vi med att få höra när klockorna klämtade över nejden.

16 september - klubbmakare i Timmersdala

Jag styrde kosan mot Timmersdala och besökte Peter Almgren i sin verkstad där han tillverkar individuellt anpassade golfklubbor, framförallt för vänsterspelare och longdrivers, men även andra golfare som vill försöka förbättra sitt spel. En hel vetenskap ligger bakom klubbans uppbyggnad och Peter har gått flera utbildningar för att lära sig. Men mycket är också självlärt.

15 september - Floating

På ett hundratal platser i Sverige och några platser i Skaraborg finns det möjlighet att floata. Jag besökte Skövde Floating och fick reda på hur detta fungerar och vad som händer i kroppen när jag flyter omkring i en tank med varmt, saltat vatten. Annika Päränen Ander och Bengt Ander har verksamheten i sin bostad och berättade bl a att det handlar om att stänga ute allt, koppla bort alla tankar och bara VARA.

10 september - Sirius Sports club, Lidköping

Har du svårt att komma igång med träningen? Hitta motivationen? Vad ska jag välja?

Några av de frågorna fick jag svar på idag när jag besökte friskvårdsanläggningen Sirius Sports club i Lidköping. Vi fick lite tips och råd och framförallt fick vi veta VARFÖR det är så nödvändigt att vi rör på oss mera.

9 september - Röjning vid Nohlmarken i Skultorp

Idag besökte jag ett gäng plusjobbare som arbetar med att röja i olika naturreservat. De sjunger på sista versen för plusjobben finns ju inte längre, d v s arbetsmarknadspolitiska åtgärder för bl a långtidsarbetslösa, men de som beviljats detta får slutföra sitt uppdrag. Ett typist plusjobb är att röja i naturreservaten. Detta är något som måste göras annars växer hela vår natur igen. Vem som ska utföra detta arbete i framtiden är inte klart än men Rolf-Göran Carlsson från Skogsstyrelsen hoppas att det blir någon typ av fortsättning från kommunernas sida.

8 september - Hushållningssällskapet i Skara

Förra året firade dom 200 år och hela tiden är det landsbygden som finns i centrum för deras verksamhet. En levande landsbygd behöver resurser, rådgivning och kunskap för att leva vidare och det är det som Hushållningssällskapet sysslar med. 60 anställda i Skara men de finns i hela Sverige.
Jag gick en lite rundvandring för att kolla vad de olika avdelningarna jobbade med.

3 september - Livet i en villavagn i Gudhem

Vi gör alla våra val i livet och allt har sina randiga och rutiga orsaker. Marianne Björnberg i Gudhem bor en villavagn utanför Gudhem, på sin dotters gård, och jag besökte henne. Jag hittade kvinnan som har en vilja av stål och låter nästan ingenting stoppa henne från att genomföra det hon föresatt sig. Hon har opererats för cancer en gång och nu har hon fått veta att hon har lungcancer och ska genomgå behandling för detta som kan förlänga hennes livstid, men först ..... ska hon deltaga i en hundutställning! Hon föder nämligen upp hundrasen Cairnterrier och har vunnit många fina priser på utställningar.

2 september - Skövde Värmeverk

Vad händer med soporna du slänger? Den frågan fick jag svar på idag när jag följde sopornas väg från inlämningen vid värmeverket till att det blir energi.

1 september - Vandringsled i Vallebygd

I naturen mellan Varnhem och Axvall håller ett gäng från Skara kommun på med att ställa iordning en vandringsled. Jag gjorde ett besök för att se hur de arbetar och få veta mer om leden.

27 augusti - Lägerdagar vid Näsbadet, Eggby

26 augusti - Nya Arena Skövde

25 augusti - Djurhemmet i Töreboda

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista