1 av 9
Christer Bjerkhagen är kopplad till Nationella viltolycksrådet och berättade bl a hur viktigt det är för bilister, som råkar ut för viltolyckor, markerar platsen ordentligt för att förenkla spårning.
2 av 9
Så här ser en perfekt utmärkt plats ut. Här har en olycka skett, viltspårare Daniel Lind undersökte platsen, visade på blodpår och vi gav oss iväg för att börja spårning.
3 av 9
Hanna Andersson, med hunden Wilner, håller på att utbilda sig till hundförare och fick möjlighet att träna.
4 av 9
En speciell sele sätts på hunden, med lång vit lina och det dröjer inte länge förrän Wilner får upp spår efter djuret.
5 av 9
Sven-Åke Nilsson är jägare och känner till området, han placerades ut för att vara beredd att skjuta djuret ... och plötsligt hördes ett skott och rådjuret var skjutet.
6 av 9
Ett annat exempel jag fick se ... en älg har blivit påkörd, det ligger hår från älgen vid vägen och mycket blod. Hunden skickades in i skogen men spåren (blodet) slutade vid en läga. Vid ett sådant tillfälle får en lös älghund tillkallas för älgen har förmodligen sprungit långt bort.
7 av 9
Lillemor Bjerkhagen är hundförare och följer ofta med sin make Christer när de får ett larm.
8 av 9
Christer och Lillemors hundar, Salut och Bjelke, fick snabbt upp spåret på det tredje exemplet och rusade in i skogen ... och Lillemor efter.
9 av 9
Det dröjde inte länge förrän de hittade rådjuret som låg dött i skogen och det kunde Christer konstatera.

En viltspårares vardag

Antalet viltolyckor är i stort sett jämnt fördelade över året. De flesta olyckor inträffar i skymning, natt och gryning.

Christers tips till bilisterna:

  • Tänk på hastigheten. Vid 70 km kan du klara att stanna om ett djur kommer upp på vägen.
  • Var uppmärksam på hur terrängen ser ut utmed vägen, särskilt vid åkrar, sjöar och där viltstängsel börjar eller slutar.
  • Kör med fantasi - leta alltid efter vilt.
  • Märk alltid ut var olyckan skedde med remsan du ska ha i bilen
  • Larma polis och lämna så tydlig vägbeskrivning du kan

Alla viltspårare jobbar gratis idag men det pågår utredning om det finns en möjlighet att de kan få betalt för sitt arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista