Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sänder mitt i din vardag i P4 Skaraborg, 09.33 - 13.00.

Ewa på nya äventyr

Publicerat måndag 15 december 2008 kl 08.50
1 av 38
2 av 38
Denna bok skrev Anne-Marie tillsammans med Lilly Olsson 1997 och den tar bl a upp de problem man kan stöta på i en relation och hur man kan hantera dessa.
3 av 38
Niclas Saxius lagade krämig köttfärsröra som han öste upp för servering. Foto: Ewa Ohlsson, SR Skaraborg
4 av 38
Utställningslokalen i Löfwings ateljé och konstcafé. Foto: Ewa Ohlsson, SR Skaraborg
5 av 38
6 av 38
Så här ser Asketorps gård ut från väg 49 mellan Skövde och Karlsborg. Foto: Ewa Ohlsson, SR Skaraborg
7 av 38
8 av 38
När Jan öppnade bikupan kryllade det av bin på de olika ramarna. Foto: Ghada ALjawabra, SR Skaraborg
9 av 38
10 av 38
Det är mycket stickade tröjor för herrarna i höst och vinter. Foto: Ewa Ohlsson, SR Skaraborg
11 av 38
På Bräddegårdens äldreboende i Råda utanför Lidköping satsas det mycket på aktiviteter för de boende. Foto: Albin Lundh, SR Skaraborg
12 av 38
13 av 38
14 av 38
15 av 38
16 av 38
Utanför den gamla banvaktarstugan i Tibro. Foto: Ewa Ohlsson, SR Skaraborg
17 av 38
18 av 38
19 av 38
20 av 38
Några exempel på Fredriks alster. Foto: Ewa Ohlsson, SR Skaraborg
21 av 38
22 av 38
Konditori Fröjden var välbesökt. Foto: Isolde Wänegård, SR Skaraborg
23 av 38
En av alla harpor som Sally byggt ihop. Foto: Ewa Ohlsson, SR Skaraborg
24 av 38
Denna katt hade badat i olja och eventuellt fått i sig olja också. Det blev medicin i form av kol. Foto: Ewa Ohlsson, SR Skaraborg
25 av 38
26 av 38
27 av 38
Tornet "Team Tower" i Skövde är 22 meter högt och jag gjorde ett försök att komma ända upp. Foto: Stephanie Ekmark, SR Skaraborg
28 av 38
29 av 38
Meijers i Rackeby är numera radio- och dragspelsmuseum OCH lanthandel. Foto: Ewa Ohlsson, SR Skaraborg
30 av 38
31 av 38
32 av 38
33 av 38
34 av 38
På utställningen finns massor av spel från förr i världen. Foto: Ewa Ohlsson, SR Skaraborg
35 av 38
Gruppen Timotej består av Johanna, Bodil, Elina och Cecilia. Foto: Stephanie Ekmark, SR Skaraborg
36 av 38
Några av delägarna i Skeby Energi hade samlats idag för att berätta om deras verksamhet och naturligtvis bjöd de på kaffe. Foto: Stephanie Ekmark, SR Skaraborg
37 av 38
Lotta Fred och Claes Rantil delade ut lyckokuvert idag utanför Commerce köpcentrum. Foto: Ewa Ohlsson, SR Skaraborg
38 av 38
Jan Nissmo och Peter Brandels var några av de brandmän som berättade om verksamheten. Foto: Ewa Ohlsson, SR Skaraborg

Måndag, tisdag och varannan onsdag förmiddag åker jag och ”Bettan” ut i Skaraborg och gör nedslag i verkligheten.

Tipsa oss gärna om ställen vi kan besöka och rapportera ifrån:

radio.skaraborg@sr.se

*****************************************

Antal körda km för Bettan hittills:      2 085,6 km

************************************

28 - 29 december - återblickar på året som gått och äventyr jag gjort

Stort tack till alla som medverkat till att göra dessa äventyr till härliga radioprogram, utan er hade det inte blivit något alls. Nästa år fortsätter nyfiken på Skaraborg en gång i veckan så fortsätt att tipsa om platser, personer eller ämnen som vi kan ta upp.
Skriv till: radio.skaraborg@sr.se.

Gott slut och gott nytt år!

22 december - hos brandmännen på Räddningstjänsten Östra Skaraborg

Jul- och nyårshelgen är den mest intensiva hos Räddningstjänsten i Skövde. Jag gjorde årets sista besök och tog reda på hur deras vardag ser ut och vi fick också en hel del goda råd inför helgerna. Jan Nissmo guidade mig runt från källaren med museum och träningsrum till logementen på övre våningen.

Mitt under sändningen kom också ett larm så fem stycken killar i två bilar fick ge sig iväg ut. Det handlade om en trafikolycka mellan 2 bilar men innan jag sänt färdigt kunde vi konstatera att, förmodligen, hade alla inblandade klarat sig relativt bra.

21 december - jakten på lycka ...

Idag genomfördes en lyckoaktion utanför Commerce köpcenter i Skövde. Det var Claes Rantil, aktiv medlem i Lyckoaktivist.se, och Lotta Fred, aktiv medlem i Charity International, som delade ut gratis lyckokuvert. Detta genomförs samtidigt på ca 10 ställen i Sverige, allt för att försöka öka människors välbefinnande mer än de prylar som köps inför julen.

- Vi vill påminna människor om värdet i att ge av sig själv, att avsätta tid för eftertanke och tacksamhet för allt deet goda som vi redan har i våra liv, sa Lotta Fred.

Jag gjorde Lotta och Claes sällskap en stund och de fick ge oss några råd på hur vi kan börja vår väg till ett lyckligare liv.

15 december - Skeby, orten där idéerna är många

Många är rädda för att prova olika idéer för sitt levebröd, men inte i Skeby. Där lever bygden och de lever TILLSAMMANS, de jobbar ihop, hjälper varandra och delar de olika bördorna och kostnaderna för att skörda tillsammans också.

Skeby Energi är ett exempel, men det finns också Skeby Vind, Skeby Vatten, Skeby Gas och, inte minst, Skeby Skit. Jag träffade några av lantbrukarna bakom idéerna, Gunnar Ljungström, Göran Sundberg, Åke Johansson, Jörgen Pettersson och Jonas Sigurd och de berättade bl a om hur de arbetar ihop. En idé och produkt som går bra är Skebys kallpressade rapsolja som de säljer till konsument på några få ställen men framförallt till grossist. 

14 december - stjärnodling i Skara

Dansbandskampen och Melodifestivalen - två av Sveriges största arenor för artister - dit har ett antal elever från Music and Production i Skara tagit sig. Redan innan de har gått ut skolan får de möjlighet att visa upp sig för en bred allmänhet. Jag gjorde en rundvandring i lokalerna med grundaren Kristian Wejshag och fick veta mer om utbildningarna. Här träffade jag också på Jesper Björklund från Noll Disciplin som deltar i Melodifestivalen med låten "Idiot", gruppen Timotej som deltar med låten "Kom" och Rickard Carlsson från Zekes som är med i finalen i Dansbandskampen på lördag.

Nere i källaren hittade jag Erika Sjöström från Drifters. Hon arbetar som lärare på skolan tre dagar i veckan och vi fick vara med när Louise fick sånglektioner.

8 december - Formakademien i Lidköping

Jag besökte denna skola som ligger intill Rörstrand och har tre olika utbildningar: Keramisk hantverk, design- och modellering och mönsterdesign. Rektor Johan Malmström guidade mig runt i lokalerna där eleverna bl a genomgick en kurs i bronsgjutning, gjorde vaxdockor, modell över stadsbild och drejade.

Formakademien samarbetar med bl a Porslinsfabriken vilket innebär att de t ex delar ugnarna, som är ganska stora, och det gör utbildningarna unika i sitt slag p g a de möjligheter det innebär.

De har också enstaka kortare kurser/sommarkurser under året.

7 december - utställning om sällskapsspel i Tibro

  

Julen är en tid då vi umgås med varandra på ett speciellt sätt och sällskapsspelen plockas fram. Tittar man historiskt på sällskapsspel har det passerat en hel del olika spel under årens lopp. Från vanliga kortspel till dagens dataspel.

Tibro museum finns en utställning där de samlat många av de spel som funnits genom åren.
Bl de första spelkorten från Öbergs, Monopol, Lusen, Tjuv och polis, schack, Bondespelet och även spel som fanns en kort tid och sedan försvann, eller rättare sagt förbjöds, Assasin!

Jag gjorde en rundvandring och vi fick veta historien hur några av spelen kom till. Jörgen Gyllensten har gjort utställningen tillsammans med museichef Eva Thörn

Jag träffade också på "Jätten" från Kyrkefalla, Emanuel Andersson. Han föddes 1844 och dog 1911, 67 år gammal. Han var 2,39 m lång, vägde 191 kg och på 1860- och 1870-talen reste han runt med cirkusar i Europa och visade upp sig. Vid ett besök i Ryssland lär han ha fått en briljantring i kejsargåva. 1880 flyttade han till Skövde och sålde järnvaror på torget. 1890 återvände han till Kyrkefalla. Han ligger begravd i Tibro.

 

1 december - jourhavande släktforskare i Tibro

Vem tror du att du är? Ja, så heter ett TV-program som just nu går där kända personer letar sitt ursprung. Det handlar med andra ord om släktforskning. Därför åkte jag till Tibro idag där jag träffar jourhavande släktforskare Anders Brissman och får veta hur det går till att söka sina rötter.

30 november - biblioteket i Falköping

På Falköpings bibliotek har de kommit långt med den nya tekniken som finns. De blev årets DAISY-bibliotek förra året vilket innebär att det är mycket lätt för personer med läs- och skrivsvårigheter att låna och läsa böcker, det finns t ex möjlighet att ladda ner böcker på mp3-fil.

Idag ingår Falköpings bibliotek i ett projekt, Vuxna med läs- och skrivsvårigheter lånar och lyssnar, och Cina Ljunggren hoppas denna möjlighet ska bli permanent i framtiden.

 

23 november - mini-grisar som sällskapsdjur

      

Jag besökte Eva "Gris-Eva" Magnusson och Per "The Bull" Gyllingberg som bor i Dimbo utanför Tidaholm. Där föder Eva upp minigrisar för försäljning både i Sverige och utanför. Jag avslutade sändningen med en promenad med Stilfulle Stig som jag också fick en puss av.

Per är en hängiven beundrare av countrymusik och jobbar för att sprida den musikstilen, och framförallt svenska countryartister, i världen.

17 november - det lackar mot JUL

Det är 1,5 vecka kvar till första advent men redan idag började vi nosa på julen. Till helgen är det flera julmarknader och mässor, bl a är det dags för Kråkjul på Västergötlands museum där hantverkare och närproducenter visar upp sina produkter.

Jag åkte dit för att kolla förberedelserna och träffade bl a Mor Stafva, som höll på att förbereda sig för besök. Här fick vi en lektion i hur jul firades 1881 och det skiljer sig en del från vårt firande idag.

Vi fick också höra om den digitala julkalendern som startar på muséets hemsida 1 december och där de visar upp föremål från Kråks som inte setts tidigare.

16 november - radio och dragspel i Rackeby

Idag gjorde jag ett besök hos Mikael Hultman i Rackeby. Han övertog Meijers affär i Rackeby 2001 och förvandlade affären till radio- och dragspelsmuseum men han har även en del livsmedelsvaror. Är han bara hemma är affären öppen och vid mitt besök kom ett flertal stamkunder som är väldigt glada att affären drivs vidare på detta sätt.

Jag fick också prova mina dragspelskunskaper i "Drömmen om Elin" men kunde konstatera att det inte var så lätt. Mikael däremot var en hejare på både "Viggen" och "... Elin".

10 november - ostkunskap hos Sivan i Tråvad

Jag besökte "institutionen" Sivans ost i Tråvad idag. Siv Johansson och hennes dotter, Sofia, är i bråda tider inför julförsäljningen på marknader och mässor och jag kollade in hur det går för dem. Sofia gick in i verksamheten för 2 år sedan och kompletterade ostdelen med Sofias praliner och hårt och mjukt bröd. Vid mitt besök var Malin Svensson där och hjälpte Sofia med pralinerna.

Trots att Sivan har passerat pensionsåldern så vill hon fortsätta med sin verksamhet. Hon arbetar 7 dagar i veckan och har haft 3 veckors semester på ca 35 år. Semester för henne är att sova när hon vill, äta när hon vill och arbeta när hon vill. Det ni, vilken krutgumma!

9 november - Urkraft på Billingen

               

Vad händer i kroppen och i psyket när företag låter sina anställda klättra i trätornet på Billingen?

Stefan Munck och Jonny Gustavsson startade Urkraft 1998 och syftet var att hjälpa företag, grupper och organisationer att bli mer effektiva och utvecklas. Det hela började som en slags lek men idag är det mycket psykologi med i spelet. Personlig utveckling, ledarskapsutbildningar, aktivitetsdagar, kurser och eventdagar är några punkter som finns på schemat. 

Jag fick möjligheten att prova klättra upp i deras "Team Tower" på Billingen, som är 22 meter högt. För att klara detta krävs mycket positivt tänkande, d v s "jag kan flyga". Nu klarade jag inte hela vägen utan gav upp vid ca 17 meter, p g a värk i fötter och iskalla händer, MEN jag är mycket stolt att jag klarade klättra SÅ högt. Se filmen så förstår du ....

3 november - besök på Hovslagarskolan i Axvall

            

Den europeiska hovslagarorganisationen EFFA kommer på besök och jag tittar till när hovslagarstudenterna visar hur utbildningen fungerar för att skolan förhoppningsvis ska bli certifierad.

28 oktober - Vedums gourmet i Lovene

Företaget har funnits sedan 1913 och fortfarande görs korvar och charkvaror av samma recept. Under åren har företaget utvecklats och idag har de fler ben att stå på såsom catering och köttvaror. Idag har de lejt ut själva korvstoppningen till andra lokala producenter.

27 oktober - djursjukhuset Blå Stjärnan i Skara

         

Hur ser vardagen ut här? Jag kollade in detta ....

Här jobbar ca 40 personer med att ta hand om sjuka djur, mestadels hundar och katter men även andra smådjur. Marianne Annersand är platschef och var min guide i huset. Det är en stiftelse som driver sjukhuset vilket innebär att det egentligen inte finns något vinstintresse. Eventuellt överskott går tillbaka till sjukhuset i form av utrustning m m.

26 oktober - i harpans underbara värld

                           

Jag besökte Sally Sehlin i Edsvära idag som bygger harpor och spelar också på dem. Det är inte för inte som harpan kallas ängelns instrument. Vi fick höra historien om harpan, olika sorters harpor, höra Sally spela på en av alla harpor som hon har och vi fick också veta hur hon bygger sina hantverk. Sally ger konserter lite då och då när hon inte bygger ihop harporna.

 

20 oktober - St Levene

 

Slumpen fick avgöra mitt mål idag och det blev St Levene - finns Lilla Levene också? Nej, det fanns inte visade det sig men det fanns en hel del att upptäcka i denna levande bygd. Förutom Levenestenen, Levene äng fanns bl a en fotbollsförening som var på väg att kvala till div 5, en kvarn som malde dinkel, konditori, frisörer, ett nytt församlingshem som kostat 14 miljoner kronor, livsmedelsbutik, kullagerbutik, färgaffär, blombutik, skola, Levene såg och naturligtvis en restaurang och pizzeria.

 

19 oktober - den nya motionsflugan "Zumba"

Den har spritt sig i hela världen, nu är det bara Sverige och Norge kvar. Skaraborg är först ut i Sverige med att erbjuda "Zumba"-kurser och just nu finns prova-på-dagar i Skövde, Mariestad, Tidaholm och Lidköping. Detta är en slags dans som grundar sig på en blandning av olika latinamerikanska danser och ALLA kan utöva den, oavsett ålder och kön. Det hela handlar om att våga släppa loss och röra sig till den glada, rytmiska musiken.

Jag åkte till Dansverkstán i Tidaholm för att höra hur denna dans går till och samtidigt prova på. Judith Martinez Åkesson lärde upp instruktörerna i Skaraborg i början av oktober och berättade gärna för oss hur det går till.

14 oktober - Laserdome, vad är det?

Det tog jag reda på idag när jag besökte Laserdome Aktioncenter i Skultorp. Joakim Blomquist driver detta tillsammans med sina 2 bröder. Här finns ett antal aktiviteter utöver Laserdome, bl a Femkamp i källaren. Naturligtvis ville jag prova på "tjuren" .... och bungybanan ....

13 oktober - silversmide på Kinnekulle

  

Fredrik Lundberg och Lena Åberg är båda silversmeder och i våras slog de ner sina bopålar på Kinnekulle, strax utanför Kinne-Kleva. Jag besökte deras hem, där de också har sin verkstad, och Fredrik berättade hur det är att jobba som silver- och guldsmed och om hans långa utbildningsväg. (Lena var tyvärr ej hemma idag.)

Både Fredrik och Lena har många projekt igång, bl a är de delaktiga i ett flertal nätverk med andra hantverkare och de har kontinuerligt utställningar i Sverige men också i utlandet.

12 oktober - gym för 60+ i Falköping

Visst kan äldre gå på gym! På Form i Falköping har man satsat på att få äldre att röra på sig mera och jag gjorde ett besök bland svettiga damer.

6 oktober - husdjur, fiskar och exotiska djur

Många skaffar sig husdjur av olika slag så här års, särskilt akvarium. Jag kollade in utbudet i Mariestad. Stefan Andersson guidade mig runt bland olika slags djur, fåglar, pälsdjur, fiskar och en och annan ödla eller ... spindel!

5 oktober  - ekologiskt jordbruk i Arvidstorp, Lerdala

Jag besökte familjen Wadenbäck/Placzek som satsar på att vara i stort sett självförsörjande i ett ekologiskt och hästdrivet småbruk. De flyttade hit från Skåne i april 2009 och redan till midsommar fanns det café och så småningom handelsbod.

30 september - Café Syster Yster i Tibro

De bestämde sig, sa upp sig från sina jobb och startade det de länge drömt om - ett café. Idag gjorde jag ett besök, 1,5 år sedan systrarna Johansson startade - blev det som de tänkt?

Jajamensan, de var helnöjda även om det inneburit massor av arbete. Malin är socionom och Marie är undersköterska men de vill gärna våga något medan de ännu är unga. De har ju sina yrken att falla tillbaka på.

28 september - Feng Shui

Idag träffade jag Ellinor Jareteg som är Feng Shui-konsult. Vi lånade en typisk tvårumslägenhet och tittade på vilka förändringar som behövdes göras för att stämma in i Feng Shui-tänket.

ska få reda på vad det är och hur vi kan tänka vid heminredning och även när det gäller att planera sin trädgård med denna österländska lära i sinnet.

22 september - äppelutställning i Vårkumla, Vartofta

Idag besökte jag Ingegerd och Bo Börjesson som samlat runt 200 olika sorters äpplen och som går att se i samband med Mekelsmäss på Falbygden. I en inredd ladugårdsbyggnad är stora som små äpplen upplagda och du får veta ursprunget. Dessutom har varje landskap ett eget äpple.

Vi fick också veta mer om Mekelsmäss och konstnatten på lördag kväll där bl a Kristian Jensen ställer ut sin konst i Vårkumla skola. Du kan även besöka Stigs lantbruksmuseum med Stigs tomtesamling.

16 september - Götala herrgård

Idag firar de 25 år och ställer till med kalas. Jag for till denna herrgård som har anor från 1100-talet. Här ägde ju bl a "alla götars ting" rum på den kulle som kallas Tempelkullen.

Vi fick oss en historielektion av Uno Bohman och Evert Johnsson om vilka som huserat i dessa trakter strax utanför Skara. Både kungar, biskopar och kronan har haft med Götala att göra.

Märta Johansson köpte herrgården, som byggdes 1889, för 25 år sedan och sedan dess har det drivits som festlokal i många sammanhang. Idag driver sonen, Tony Stenberg, och hans hustru Anette verksamheten vidare och Märta ... går omkring och bara njuter nuförtiden.

14 september - bilbesiktning

Varför säger man "spanska flaggan" om bilen inte går igenom bilbesiktningen? Hur ofta måste man besikta och när? Hur fungerar bilbesiktningen idag?

Frågorna är många och jag hoppas på svar idag när jag åker till Tidaholm för att besöka Bilbesiktningen där.

8 september - Bräddegårdens äldreboende i Råda, Lidköping

Jag hälsade på i ett äldreboende utanför Lidköping och tog reda på hur de har det. Här fanns aktiviteter för alla som önskar och ett stort antal frivilliga hjälper till.

7 september - höst- och vintermodet 2009/2010

Hur ska vi klä oss i höst och vinter? Jag tog en vända i Skövde centrum för att kolla in modet för herrar, damer, ungdomar och barn plus hur det ser ut på skofronten.

Herrar: stickat, manchesterbyxor, kostym och slips. Mycket dova färger i svart, grått och brunt men med lite färggladare skjorta i exempelvis lila eller plommon.

Damer: rutigt i alla former, både i byxor och kjolar. Knälängd på kjolen och tajta byxor med stickade tröjor och scarfs. Här är plommon och lila de huvudsakliga färgerna men även lite andra glada färger. Ledig och bekväm klädsel gäller.

Ungdomar: stickat, lager på lager, tunikor, tajts och jeans. Skinnjackor och pälsdetaljer (fusk) är också inne. Färgerna är lila och plommon.

Barn: tajts och jeans för nyfödda? Jo, det finns. Mjukt och bekvämt med body under och små klänningar utanpå. Färger? Blått för grabbar och rött och rosa för tjejer lever fortfarande kvar. Mycket nya vattentäta material är aktuellt där barnen i stort sett kan sitta i vatten och leka.

Skor: Verkar vara borta med riktigt spetsiga skor. Nu gäller bekvämlighet. Mycket boots och en del riktigt långa stövlar, över knäet, är aktuella i vinter. Inte så mycket stövlar för rejäl vinter, för det har vi ju aldrig, utan stövlarna är tunnfordrade och vattentåliga.

1 september - en vanlig dag på ridskolan

På helger och vardagkvällar är det liv och rörelse men vad händer andra tider på en ridskola? Jag åker till Levenebygdens Ridskola och kollar vad de gör. Kanske jag tar mig en ridtur ....?

31 augusti - Jan Gustavsson, yrkesbiodlare

    

Det är tufft för biodlarna i år. I den regniga och kalla sommaren trivs inte bina och det betyder mindre honung.

Jag gjorde ett besök hos Jan Gustavsson mellan Varola och Värsås. För 1,5 år sedan bestämde han sig att bli yrkesbiodlare och bytte sitt trygga industrijobb för heltid med bina. Detta är inget han ångrar utan önskade bara att han bestämt sig tidigare. Vi tittade in hos bina i kuporna och följde sedan processen med att göra honung.

26 augusti - vitkålen är här

Nu skördas den för fullt - vitkålen - och jag tar Bettan till Källby för att besöka Per Söderlund. Han odlar vitkål och tomater och vi ska bl a ta reda på hur årets skörd är.

25 augusti - ägg, ägg, ägg igen ... hönorna är på G vid Asketorp

Jag fortsätter i livsmedelsbranschen i mina äventyr och ställer mig frågan idag:

-Vad hände sen?

För lite drygt ett år sedan brann hönseriet på Asketorps gård utanför Skövde ner till grunden. Nu har det öppnat igen och t o m blivit större. Jag gör ett besök där idag hos Magnus och Anette Bertilsson som driver hönseriet.

24 augusti - ekologisk mjölkproduktion på G

Några mjölkproducenter runt Hjo-trakten satsar nu på eget mejeri, Hjordnära, i samarbete med Skånemejerier. De är i slutfasen, invigning 2 september, och jag gjorde ett besök för att ta reda på hur verksamheten kommer att fungera. Det rådde febril aktivitet på gården, som ägs av Ulla och Bengt Kjellander, men Rikard Lövgren som är VD för företaget, garanterar att i början av december kan vi hitta mjölken ute i de flesta butikerna. Just nu testkörs hela processen in i minsta detalj. Bengt hittade jag ute hos korna som mjölkas via robot och han var lyrisk både över mejeriet men också det lugn som råder hos ... kossorna. Dessutom hade han ordnat en gräddfil till mjölkroboten för ... blyga kossor. Det är kärlek till djuren det!

Denna dag fick jag åka en omväg för att komma till mejeriet för en lastbil, lastad med mjölkförpackningar till Hjordnära, hade vält och blockerade hela vägen. Men detta var ingenting som kommer att påverka produktionen på något sätt.

19 augusti - Löfwings ateljé och konstcafé

Invid Hornborgasjön hittar vi konstnären Göran Löfwing som har utvecklat sitt ställe till en plats dit både turister, konstintresserade och konferensgäster tar sig. Jag gjorde ett besök och kollade bl a in tillbyggnaden på 270 kvm som ska stå färdigt i slutet av september, en busslast med pensionärer från Göteborg stannade till för ett besök och kaffepaus och så kollade jag naturligtvis den senaste tavlan.

18 augusti - skolmaten på Nyboskolan i Tibro

Skolorna startar i dessa dagar och i Tibro har målsättningen varit att alla skolor ska laga sin egen mat. Bort med cook-and-chill - mer närproducerat är bättre. Tibro är en av de kommuner som satsar mest på skolmaten och jag besökte Nyboskolan och deras kök. De är först ut att laga sin egen mat och snart kommer förhoppningsvis fler att följa efter. Niclas Saxius är enhetschef och kock och han visade mig runt i lokalerna och jag fick även provsmaka en av dagens rätter, krämig köttfärsröra med ris.

17 augusti - Familjerådgivning

                        

Bettan och jag besökte Anne-Marie Furhoff som är auktoriserad familjerådgivare och driver en privat mottagning i samma lokaler som Hälsocaféet i Skövde.

Vi pratade om vad familjerådgivningen kan göra för en relation, vilka som söker, vad de största problemen är och vad man kan göra för att relationen ska helas.

Anne-Maries 3 råd för att få en relation att fungera:

  1. Öppna upp och prata med varandra men glöm inte att även lyssna.
  2. Skaffa tid för varandra. Vi har tid med kompisar, barn, föräldrar, jobb m m men glömmer ofta tiden för varandra.
  3. Glöm inte intimiteten, sexlivet och närheten är viktig.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".