BRÖDRECEPT FRÅN 9 FEBRUARI

Annikas bästa brödkakor

50 g jäst
1 tsk salt
½ l vatten
1 dl olja
½ dl flytande honung
2 dl fruktmûsli
1 dl russin
1 dl havregryn
3 dl dinkelmjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl rågsikt

Vetemjöl till utbakning

Blanda jäst, salt, honung, oljan och det ljumma vatten tills jästen smält. Rör i mûsli russin och havregryn och lät svälla några minuter. Blanda sedan i de olika mjölsorterna och kör minst tio min i bakmaskin. Låt jäsa minst 30 min. Baka ut till runda tjocka kakor och se till att degen är knappt hanterbar. Jäs ytterligare 30 min och baka i 250 graders ugn tio minuter.

Birgitta Widing lovar Världens godaste grova thekakor

200 g smält smör el margarin
1 l mjölk
3 dl vetekli
3 dl havregryn
100g jäst
1 dl socker
4 dl grahamsmjöl
4 dl rågsikt
7 dl vetemjöl

Smältsmör och häll i mjölken smula ner jästen i lite degspad tillsammans med salt och socker. Knåda degen med mjölet och forma till thekakor. Baka ut i 225 grader cirka sex-sju minuter.

Tomas Biberg bjuder saftiga rågbröd

9 dl vatten
2,5 dl farinsocker
2 msk hel kummin
75 g jäst
1,5 msk salt
13 dl grovt rågmjöl
8-8 dl vetemjöl

Koka 7 dl vatten med farinsocker och kummin. Häll det kokande vattnet lite i taget under omröring över rågmjölet. Täck med plastfolie och låt stå 8-10 timmar. Rör sen ut jästen i 2 dl ljummet vattnen. Blanda ner i mjölblandningen tillsammans med saltet. Blanda i vetemjöl och spara lite till utbakningen. Lås jäsa övertäckt 1,5 timmar. Ta upp och arbeta degen igen. Forma till två limpor och lägg på en plåt. Ställ in i kall ugn på nedersta fasen och sätt ugnen på 175 grader. Grädda i 1 ½ timma. Låt svalna inrullade i våta handdukar. Vänta med att skära brödet till nästa dag.

Birgitta Hillbergs snabba thekakor

1 l mjölk
100 g smält smör
1 msk salt
2 msk socker
100 g jäst

Blanda olika mjölsorter efter tycke och smal. Gärna vanligt vetemjöl och grovt rågmjöl.

Smält smör och häll i mjölken. Värm till fingertoppsvärme. Blanda salt socker och jäst med lite degspad tills det smält. Häll ihop med övriga vätskan och tillsätt mjöl samtidigt som bakmaskinen går. Se till att degen inte blir för tung. 14-15 dl mjöl kan vara ett riktmärke.

Jäs två gånger och baka ut som thekakor i 225 graders ugn 5-7 minuter.

Birgitta Kjellins grova stubbe

1 l filmjölk
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
1 dl mörk sirap
5 dl grahamsmjöl
2,5 dl havregryn
4,5 dl vetemjöl
1 dl linfrö
1 dl sesamsfrö

Rör ihop alltsammans och häll i två smorda och bröade formar. Ingen jästid. Baka på nedersta falsen i 175 grader i en timma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista