Smarta ord skapade av barn (131-140)

131) LESSDROPPAR
Mormor Anitha Smedberg i Hova
Nu har hon gjort det igen - mitt barnbarn Selma! Hon har kommit på ett nytt ord. Hon säger att det kommer lessdroppar ur ögonen. Tårar alltså.

132) STOLPA 133) HAWAJJA SIG
Ing-Marie Wallin i Skara
När min lillebror tyckte att mamma virkade för länge sa han: - Stolpa inte mer.
Mamma hade nog sagt vid något tillfälle att hon bara skulle virka några stolpar till.
Min yngsta dotter hade en serietidning med en framsida där några dansade hula hula. Hon frågade mig: - Var är min tidning där dom hawajjar sig?

134) DRAGKEDJA (för fönster)
Tanja Engesvik i Kvänum
Min dotter Elvira var 3 år då hon en sommarkväll skulle sova och sa: ”Dra ner dragkedjan”. Men det hon menade var att jag skulle ”dra ner persiennerna”.

135) EFTER I MORRON
Carin i Mariestad
När en av mina söner var små sa han ”efter i morron” istället för ”i övermorgon”. Efter är ju faktiskt lättare att förstå än över i detta sammanhang. Fortfarande, efter nästan 20 år, använder vi ”efter i morron” inom familjen.

136) FLINGAR
Margareta Lilja (programledare)
När det bara snöar lite och snöflingorna sakta dalar ner säger min brors barnbarn Nora, 3 år, att det ”flingar”.

137) TRYCKGAFFLAR
Helene Swenzon, Floby
För ungefär 25 år sedan gick jag och en kompis och hennes barn på en travbana som tillhörde ett stuteri. Rätt var det är tjoar hennes son (6-7 år) till och säger högt: - Oj vad många tryckgafflar det finns. Vad för nåt? undrade vi. Tryckgafflar svarade han och visade oss avtrycken efter hästhovar.

138) SLÄCKA MÖRKRET
Carina
Min son Albert 3,5 år, brukar säga när vi tänder lampan på morgonen och det fortfarande är mörkt ute: - Vem släckte mörkret?
För honom är det en självklarhet att man kan släcka både ljuset och mörkret.

139) KLADDMAKARONER
Rose-Marie Warfstedt
När mitt barnbarn Marcus var 3-4 år ville han ha kladdmakaroner. Efter en stunds fundering kom jag på att det var stuvade makaroner han menade.

140) SCHÔA
Margareta Lilja (programledare)
Att schôa (med reservation för stavningen) är att andas på glasögonen. Det sa min kompis Annikas lillebror Stellan när han var liten, för cirka 45 år sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".