Smarta ord skapade av barn (141-150)

141) HANDTRASA
Annelie
Min snart 3-årige son säger handtrasa om disktrasan!

142) UTANFOTA
Mormor Kristina
När sommaren hade kommit och vi äntligen kunde gå barfota sa ett av mina barnbarn, Hanna, utanfota - istället för barfota. Nu är Hanna snart 14 år men vi säger fortfarande ordet utanfota många gånger varje sommar.

143) MÄTAN
Carin Westerstrand
Som 2,5 åring kallade min son linjalen för mätan!

144) TRASARN
Gerty Karheiding
Min dotterdotter Marie har döpt rivjärnet till trasarn. Jag brukar riva äpplen till henne på rivjärnet och när hon själv skulle göra det bad hon att få trasarn - den som trasar sönder äpplet.

145) BRINNET
Sarah i Järpås
När min son var tre år skulle han sluta med napp. Vi tände då en brasa i öppna spisen så han fick kasta in dem. Efteråt skulle han ringa till farmor och berätta.
- Farmor! Jag kastade napparna i brinnet!

146) PRATNÖDIG
Leif Brunnegård
För några år sedan, när jag höll på att jobba lite ute i trädgården ropade en av grannens små töser: - Leif, får jag komma över för jag är så pratnödig.

147) PLATTVÄG och 148) SNÄLLBOM
Maria Larsson Lidköping
Återigen har mitt ena syskonbarn Hampus, snart 6 år, kommit med ett nytt ord. Tidigare var det skrotigt istället för rostigt. Det nya ordet skapade han när jag och min pojkvän skulle skjutsa hem honom efter att han varit på besök hos oss. Vi tänkte testa om Hampus visste vägen hem, och det gjorde han. Eftersom det går att åka både en grusväg och en asfalterad väg frågade han oss om vi ville åka grusväg eller plattväg!

När min andra brorson, Arvid, var i 6-årsåldern tyckte han att det var roligt att retas med mig och sa att jag var en dumbom. Men sen ångrade han sig och sa: Nä Maria, du är ingen dumbom, du är en snällbom!

149) LJUSRÄDD
Farmor Gun-Britt Johansson i Lidköping
När mitt barnbarn Felix 3 år var på besök, från Uppsala, sa han: Farmor, jag är mörkrädd. Då tänder vi lampan, sa jag, varvid han snabbt tillade: Men jag är ljusrädd också.

150) SEGELTEVE
Birgitta
Vårt barnbarn, 4 år, ville titta på kort från när hennes mamma var liten. På 70-talet togs det mycket diabilder, så morfar plockade fram projektor och duk. När vår dotterdotter sedan kom hem och mamma frågade vad hon hade gjort hos mormor och morfar svarade hon:
– Vi har sett på segelteve.
Vår dotter trodde att de tittat på windsurfing och kunde inte tänka sig att det var diabilder från hennes egen barndom som visades på filmduk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista