Smarta ord skapade av barn (151-160)

151) HÖRET och 152) TRYCKEN
Margareta Ottosson
När min son Alexander ville få ljudet uppskruvat på TV:n sa han: ”Skruva upp höret, det finns inget hör på TV:n”. När han letade efter fjärrkontrollen frågade han efter trycken. Detta ord använder vi fortfarande i familjen för fjärrkontrollen trots att sonen numera fyllt 20 år.

153) POWTÅTA, 154) BLÅTT ÖGA, 155) MÄTAMETER och 156) BAKFULL
Christina Thurén i Axvall, har skickat fyra barnord, tre från sönerna och det fjärde från en kusin.
Anders ville ha powtåta när han var 3-4 år och menade pannkaka! Pann som pang som i sin tur blev till pow när man leker cowboy, tåta är detsamma som tårta, när man inte talar rent.

Tobias försökte gärna härma vuxna uttryck: ”Det ser man ju med blotta ögat” blev: ”Det ser man ju med ett blått öga” .

Pontus vill låna en mätameter, alltså en tumstock. Den mäter vi ju meter med.

Kusin Josefin var ofta hos sin mormor och mormor älskade att baka. En dag sa Josefin: - Tänk att min mormor är så bakfull! Kan man vara lekfull kan man väl också vara bakfull?!

157) KALLTEN
Gunilla Nilsson, Väring
- Sätt på kallten sa vår son Johan då vi var ute på en biltur. Det var omkring 1974 och innan det fanns fina klimatanläggningar i bilarna. Han tyckte att det var för varmt i bilen och ville ha det lite kallare.

158) LÅTAR
Mormor Irene Gillgren
Mitt barnbarn Erik, 2 år, var hos oss i Axvall och vi var på lekplatsen. Då hörde han en hel del ljud som han inte var van vid och frågade: Vad är det som låter? Jag förklarade så gott jag kunde. Då sa han: -Vad många låtar det är. Grammatiken är inte alltid så lätt.

159) MÖBBLA
Ann-Mari Johansson i Mariestad
När vår yngste son Karl-Gustav var liten frågade han när jag hade vår- och höststädat:
- Ska vi möbbla nu mamma? Då ville han möblera om i rummet som var nystädat.

160) INTE STÄDIGT
Maj-Britt Johansson i Vara
Min syster har en dotterdotter, Moa 4 år. När min syster frågade vad de skulle göra hemma sa den lilla: - Städa!
- Tänk den som hade hjälp till städning, sa min syster då. Lilla Moa tittade sig omkring hos mormor och sa: - Här är inte städigt. Det var hennes ord för ostädat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".