Smarta ord skapade av barn (171-180)

171) JÄRNNYPA och 172) PETING
Edith Gustafsson i Väring
Min pojke Bengt hade som liten flera bra uttryck: Järnnypa var det samma som skruvstäd, peting = mejsel och det ljudhärmande packepack för hammare.

173) HJÄRNFÖRSKAKNING
Gun-Britt Segerstedt Karlsson i Finnerödja
När vår yngste son Henrik var 5-6 år och hade fått en hjärnskakning, sa han hela tiden: Jag har fått en hjärnförskakning. Vi har fyra barn och storebror Vilhelm, då ca 3 år, kallade babyn Henrik för bäsinen.

174) TERRIERA
Barbro Backlund
Min dotter Karin sa: ”Han terrirerar mej” eller ”jag blir så territerad”. Man kan väl tänka sej att hon var mer än irriterad.

175) VATTENKALSONGER och 176) SUDDIGT
Göran Jonsson
Min son Fredrik hade många egna ord när han var liten. Badbyxor kallade han för vattenkalsonger och när det var dimmigt sa han att det var suddigt.

177) GETINGAR
Programledare Margareta Lilja
När sonen Magnus var liten och vi besökte en hage med getter blev han mycket förtjust i killingarna och ropade glatt: - Se så söta getingarna är!

178) STRYK 179) LÖSREGN
Håkan Karsnäser, Mullsjö
När vi var på en välfylld badstrand och just smort in barnen med solkräm sa William, då 3 år, högt och tydligt:
- Det är bara mammor som får stryk.
Vi kände blickarna... Min fru frågade William vad han menade och det visade det sig att han tänkte på den ryggmassage han tidigare gett sin mamma, men inte mig. Han sa inte att han hade masserat henne, utan att han hade strykit sin mamma på ryggen, alltså gett henne stryk.

Det andra ordet sa min dotter, Amelia snart 8 år, hon pratade om lösregnet. Jag försökte rätta henne och sa att det heter ösregn. ”Nä, jag menar inte det”, svarade hon, utan när det regnar så där lite, lösregn alltså.

180) SMALPANNKAKA
Therése i Mariestad
När min son Nicklas, som i år fyller 39, var liten diskuterade vi ibland vad vi skulle äta till middag. Som alla barn så var han förtjust i pannkakor och vid ett tillfälle föreslog jag att vi skulle ta tjockpannkaka, som omväxling. Men det var inte populärt. Han sa tydligt ifrån att han ville ha smalpannkaka. Inte så himla dumt egentligen, tjock - smal, tyckte väl han.