Smarta ord skapade av barn (211-220)

211) TJEJKALSONGER, 212) PAPPADUA och 213) ALLA ÄTER SÅS
Lena Strandman, Vara
Jag har tre barn och en hel del roliga ord att dela med mig av: Emil (idag 10 år ) myntade uttrycket tjejkalsonger när han var 5 år. Pappa har alltid haft boxerkalsonger, så det fick Emil också och dessa har ju som bekant ben. En jul fick Emil kalsonger utan ben och eftersom han har två äldre systrar vet han hur trosor ser ut och dessa kalsonger, utan ben, måste alltså vara tjejkalsonger!
Linnéa (idag 13 år) hittade en ny fågelart pappadua när hon var 3 år. Hon ville klappa en kakadua och stack in fingret genom buren men då bet den henne i fingret. Linneá trodde att det var en papegoja men farbrodern som ägde den sa att det var en kakadua. Linnéa sa då: - Pappaduan bitte mig!
Heidi (idag 17 år) sa så här när hon var 6 år och läste på vägskylten där det stod Alingsås: - Där äter nog alla sås.

214) YR I RYGGEN
Johanna Bladh
För en tid sedan var jag på föräldramöte på dagiset där min son går. Fröknarna hade filmat barnen och på en snutt satt några barn i ring och fick, var och en, gå fram för att ta en lapp. På lappen stod det olika saker som till exempel att de skulle gå baklänges. När alla var klara sa en kille "Jag blir yr i ryggen"!

215) BUMMEBÖLLAR
Ringvor Gustafson
Jag har jobbat många år på förskolan(dagis) och är nu pensionär. Minns speciellt en liten kille som frågade mig om jag hade några bummeböllar. Jag förstod inte vad han menade, frågade om han hade några. Ja, svarade han. Vill du se? Naturligtvis ville jag det, då hämtade han sina gummistövlar!

216) AJBLOMMA
G. Sahlin
Vår dotter Anna kallade majblomma för ajblomma. Ganska slående med tanke på nålen man fäster den med.

217) KANTOAR
mamma Ann-Charlotte
Vår nu vuxne son hade många egna ord som barn. Ett av dessa var kantoar istället för trottoar. (Dubblett - ord nr 2 kantoaren )

218) SKAL PÅ BRÖSTEN
Helena Johansson i Vartofta
När mitt barnbarn Viktoria var 4 år utspann sig följande samtal mellan henne och mamma Christina. Viktoria: - Till sommaren vill jag ha skal på mina bröst.
Mamma undrar vad hon menar. Viktoria: - Jo, sådana som Clara hade när vi badade i somras.
Den ett år äldre kusinen Clara hade en bikini med överdel. Där var skalen!
Vi tycker att detta är ett mycket bra ord för en bikiniöverdel. Kanske inte så mycket på barn men mammas liknar verkligen ett par skal.

219) SJONGCIRKUS
Mamma
Vid slutet av 50-talet gick vi med vår då 4-5 år gamla dotter Mari-Anne på cirkus på Katthavet i Lidköping. Hon tyckte att det var väldigt roligt. Söndagen efter for vi ut mot Kållandsö och på hemvägen fick vi se ett stort tält på en tomt.
Å titta, jag vill gå på cirkus, ropade Marie-Anne. Det är ingen cirkus sa vi. Vad är det då? frågade Mari-Anne. Dom predikar och sjunger där inne, svarade jag. Jaså är det en sjongcirkus.
Vid den tiden var ju tältmöten vanliga och i vår familj fick dom heta "sjongcirkus" i fortsättningen.

220) KONDOMERA
Anna
berättar om ett ord som hon själv skapade när hon var liten: När vi var på husvagnssemster en sommar för många år sedan och klev ur bilen hittade vi kondompapper.
När storebror då påpekade att det låg kondompapper där så utbrast jag genast: - Här måste dom ha kondomerat!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".