Smarta ord skapade av barn (231-241)

231) KÖTTBEN
Ann-Sofie Johansson
Jag skadade ett revben för en tid sedan och en morgon hade jag så ont att jag inte kunde sova så jag skulle försöka komma ur sängen. Rätt som de var hörde jag min sexårige son Oskar säga: - Hej mamma! Har du fortfarande ont i ditt köttben?

232) STÅENDE/LIGGANDE ÄGG
Anette Jonsson i Lidköping
När vår yngste son Tobias var liten och vi frågade om han ville ha ägg till kvällsmat frågade han om det var stående eller liggande ägg. Vi fattade ingenting först men efter en stunds diskussion förstod vi att han undrade om det var kokta (stående) eller stekta (liggande). Ganska logiskt eller hur?

233) MACKATÅRTA
Ann-Britt Södergren i Trädet
Mitt barnbarn Amanda tyckte väldigt mycket om mackatårta när hon var liten. Sen dess kallar vi alltid smörgåstårta för mackatårta, och hon är fortfarande väldigt förtjust i det.

234) JÄRNKULOR
Berit Törnqvist i Mariestad
berättar om sitt barnbarn Kalle som var fyra år när detta hände: - Jag hade gjort levergryta, Kalle satt och petade i maten, så jag sa: Ät nu! Det är nyttigt med lever, det är mycket järn i lever. Rätt var det var sprang han till diskbänken och jag sa: Sitt still och ät. Då sa han: Men du mormor, jag ska bara kasta de här järnkulorna. (Kryddpepparkorn)

235) PAKETA
Yvonne Olsson i Ulricehamn
Mitt barnbarn Eliott, fem år, gillar att ge och få paket. När han skulle slå in ett letade han efter presentpapper för att paketa. Alltså göra ett paket.

236) KUDDLAKAN
Eva Fritz i Kvänum
Jag har ett litet barnord som jag tycker säger exakt vad det betyder. Det hittade min nu 41-årige son Joakim på det när han var 3-4 år. Då jag bytt till rena sängkläder tyckte han förmodligen det var skönt för när han skulle lägga sig på kvällen sa han: - Ååå mamma, har du bytt kuddlakan? Kuddlakan betyder givetvis örngott/kuddfodral.

237) BUBBELSUG
Mats-Ola Gustafsson i Töreboda
Min dotter Emma hade ett fint ord när hon var 3-4 år: Bubbelsug som betyder sugrör...
Nu är hon snart 5 så ordet har försvunnit ur hennes vokabulär men nu använder vi föräldrar det ordet i stället.

238) HOPPOCHNERSAFT
Kerstin P i Karlsborg
När jag nu på morgonen gjorde i ordning en c-vitamin i ett glas vatten kom jag att tänka på vad min systerdotter Malin kallade detta när hon var liten. Hon kallade det för hoppochnersaft. Sätt glaset under hakan medan tabletten smälter så får Du se att det stämmer bra.

239) OKOMPIS
Margareta Ottosson
Här är ett ord som min son Alexander Ottosson sa när han var i 5-årsåldern. När man lekte med honom så var man alltid kompisar; "vi är kompisar du och jag". Men en dag sa eller gjorde jag något som han inte tyckte om och då kom följande arga kommentar: - Nu är jag verkligen okompis med dig. Mycket logiskt förstås är man inte kompisar så är man okompisar.

240) FLADDERFIA och 241) SKRYNKLIGA KEX
Gunilla Särevik-Davidsson, Tibro
Min kusin Ellinor hade just börjat lära sig läsa och familjen var ute och åkte bil. (Det var för 50 år sedan.) Ellinor ljudar ihop när de åker förbi ett hus. Och säger: - Men mamma, stod det Fladderfia på väggen? Det stod Filadelfia.
Och så ett ord från min stora tjej, Sandra, 5 år. Som så ofta var det idétorka på kvällsmat och jag ställer frågan vad som önskas. Utan större fundering säger Sandra: - Skrynkliga kex.
Jag har ingen aning om vad hon menar och frågar vidare och hon säger att det är svamp i. Efter mycket fundering är det jag som cyklar iväg till affären och köper krustader. Det var ju det hon menade. Så nu äter vi skrynkliga kex emellanåt.

248)VÄRMOMETER
Farmor Gunilla Sahlström i Blomberg
Mitt barnbarn Jack är 7 år, när vi badade i min pool fick han syn på termometern som flyter i vattnet och utropade: - Titta, farmor har en värmometer!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".