Moules Frites (Musslor med pommes frites)

Tänk på att du måste ha en "stor" kastrull. När musslorna är i så
skall du ha minst 10 cm upp till kanten. Det är för att du skall kunna
röra om med en hålslev.

 Recept för 4 personer:

4-5 kg blåmusslor
1/2 flaska torrt vitt vin
3-4 dl vispgrädde
15 charlottenlökar
1 knippa persilja
Matolja

Pomme frites

Musslorna spolas av. skägget tas bort och söndriga kasseras.
Charlottenlökarna och persiljan finhackas.
Matoljan hälls i kastrullen, så mycket att botten täcks och plattan
sätts på högsta värme, glöm inte att lägga på locket.

När oljan börjar ryka och det är risk att den börjar att brinna, då är
det tid att lägga i musslorna, alla på en gång och så på med locket,
ca 2-3 minuter och då skall musslorna ha öppnat sig.

Ett par tag med en hålslev och så blandas vinet, charlottenlöken och
persiljan med musslorna, som får ett enda uppkok, några minuter och
därefter hälls grädden i.

Ett par tag med hålsleven och rätten är klar att servera med pomme
frites, bröd och ev. ett gott friskt vitt vin därtill.