Smarta ord skapade av barn (271-280)

271) HAMMARGLATT
Ewa och Bengt Jacobsson i Lidköping
Vi har en liten historia från längesen då vår dotter var 8 år och på skolresa i Bohuslän. Hon berättade med stor entusiasm om den härliga båtturen:
- Vi åkte förbi han chefen på Volvos sommarvilla (Gyllenhammar). Det var så tjusigt med massor av sånt där vitt trä, vad det nu heter. Du menar staket eller plank, sa jag. "Nej, nej sånt där hammarglatt! (Snickarglädje). 

272) NYFÖDD TAND
Mormor Gerd i Skövde
Var och hälsade på mina barnbarn i Trollhättan. Emmie 5 ½ år hade tappat sin första tand och nummer två var lös. De nya hade börjat titta fram och hon säger då: - Titta mormor jag har fått en nyfödd tand! Jag tyckte det var så sött, för det är precis vad det är.

273) PADDLA
Mormor Anitha Smedberg i Hova
Mitt yngsta barnbarn Signe hittade en ny djurart på Cypern . En paddla! Förmodligen en korsning mellan padda och ödla.

274) GODISLÖK
Lilly Olsson i Skövde
Jag har tidigare lämnat ett bidrag till hur barn beskriver olika ord. Då glömde jag hur mitt barnbarn Klara, 3 år, talade om rädisor. Det kallade hon godislök. Bra va?

275) BRÖSTSKINN
Mormor Gunnel Larikka, Bjertorp Kvänum
När ett av våra barnbarn hjälpte sin mamma att sortera tvätt så var det trosor, strumpor och diverse. Sen sa hon: - Och det här är ett bröstskinn! (behå). Det hade vi aldrig hört förut men tyckte det var ett bra ord.

276) STJÄRN-OLLE
Therése i Mariestad
När vi satte upp adventsstjärnorna i fönstren, för drygt 30 år sedan, blev de mer eller mindre "döpta" av sonen Nicklas. Han kallade dem för Stjärn-Olle. Jag vet inte om stjärnorna lät som Stjärn-Olle i hans små öron från början.

277) FOTSVETTSKORV
Rose-Marie Persson, Tidaholm
När min son Johan kom hem från skolan, på 1980-talet, frågade jag vad han hade ätit i skolan, då svarade Johan: - Vi fick sån där fotsvettskorv, du vet. Han menade isterband!

277) SKRISKA
Eva i Kättilstorp
Zelda 4 år är ibland ute och skriskar antingen med inlines eller med skridskor, åker skridskor alltså. Hon undrade häromdagen, när min dotter och hon skulle baka, om de inte skulle lacka kakan snart, alltså garnera den.

279) MOLON och 280) NOSIG
Lena i Tidaholm
Vårt lilla barnbarn Stella, 2 år, kommer ständigt med nya roliga ord. Morötter kallar hon molon. Det heter ju päron, smultron och plommon så - varför inte. När hon är förkyld säger hon nosig istället för snuvig. Det låter mycket rarare än snuvig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista