Vintips från den 29 mars 2010

Påsken hägrar och vad sägs om lite inledande bubbel? Enligt fransk vinlag betecknas alla mousserande viner framställda på samma sätt som Champagne utanför det området för Cremant.

7781 CRÉMANT DE BOURGOGNE ROSÉ har en lite diskret, men spännande och god doft av nyponrosor, blommor och pigga frukter. Efterföljs av en frisk, mycket torr smak med kex, citrus, blodgrape och mogen lime. Stor mousse som fyller hela munnen. Kr 109:-

Nu kommer vi till de TORRA VITA eller kanhända skall vi kalla det det svagt (påsk)gula vinerna passande just för högtiden.

95898 LUGANA VIGNE ALTE 2008 är lanseringens prisfynd. Ett stort, friskt välgjord, ganska grönt vin med både plommon och äpplen i doften. Stor, redan mogen smak med bra syror. Kr 79:- Detta vin på Trebbianodruvan skördas manuellt vid Gardasjöns södra strand i Italien och passar def. till stekta vita fisken och inte minst till skaldjuren.

95502 LOIMER RIESLING 2008 har en mycket ljus, nästan grön nyans. Vinet är stort, nyanserat med tydliga Rieslingkaraktär i form av mineraler och citrus. . Knastertorrt och mycket friskt skaldjursvin från Österrike. Utmärkt som aperitif. Kr 109:-

59164 SCHLUMBERGER Gewürztraminer (Les Princes Abbés) 2007 är min absoluta favorit bland de vita. Utsökt, mogen, mjäll och druvtypisk med rosor, lichi, fläder och aningens parfym. Smaken är rundad, harmonisk, nästan oljig I sin moderata fyllighet. Vinet känns elegant rakt igenom och har en otroligt lång eftersmak. Kr 146:-

Detta vinet är lösningen för nästan allt vid påskbuffen om den innehåller fisk eller ljust kött som kyckling och gris. Passar även till rökt eller gravad lax. Kittostar och asiatisk mat trivs i detta sällskap.

Men å andra sidan är det så gott att man bara kan sitta och smutta.

Och när vi talar om, smutta. som en aperitif, då tar jag med ett HALVTORRT VITT

95504 HATTENHEIMER PFAFFENBERG 2000. Även detta en Riesling, men nu från Rheingau i Tyskland. Producenten Schloss Schönborn har varit I samma familjs ägo sedan 1349 - så man har en viss erfarenhet.

Trots sina 10 år på nacken är vinet stort, friskt nästan torrt i doften där de klassiska mineralerna och petroleum blir pikanta inslag. Smaken stor, lätt, elegant, halvtorr med perfekt balans mellan vitala syror och mogen fruktsötma. Kr 92:-

Som sällskapsdryck självklart- men serveras vid cirka 8 oC enligt beskrivning "både till fisk och skaldjursrätter, gärna med asiatiska inslag"

Nu är det dags att ta sig av viner till både kyckling och inte minst lammet.

Här några RÖDA. De första är rejäla viner för välgjord stekt lamm

95891 CASTILLO PERELADA 2007 är det verkliga lammvinet även när detta är välkryddad och grillat. Vinet är kraftfullt med massor av kryddor, mörka bär som moreller, lagom fat och en rejäl stramhet av garvsyran. Både lakrits och choklad förnimmas. Kr 79:- kostar detta katalanska vin av både lokala (2) och internationella druvor (C. S och M). Vinet har därtill lagrats ett år på ekfat.

95936 DOMAINE DES PASQUIERS 2006 är ett vin från Rhonedalen, Frankrike gjord på Grenache och Syrahdruvor (70-30%) Vinet är stort, moget och kraftfullt med rotfrukter, jordärtskockor, plommon, örtkryddor och pinje. Doften otroligt läcker - smaken har dominanta garvsyror och torr frukt. Kr 96:-

Sen kommer 2 höjdare- finviner som vi kan unna oss vissa högtidsdagar

95944 TOMMASI Crearo 2006 från Venetien i Italien har en stor, nyanserad solvarm mognad som tilltalar både näsa och gom. När man sedan hittar russin, mogna körsbär, choklad och fat - får jag associationer till portvin. Och det blir tydligt varför detta vin kallas en "miniamarone" Vid vinifieringen efter skörden torkades nämligen merparten av druvorna i fem veckor innan jäsningen.

Som sagt kräver ett sådant vin kraftfull mat som ex grillat lamm eller lammstek kr 149:-

95057 CLOS DU ROY 2005 är en riktig bra Bordeaux från en dokumenterad bra årgång. Här hittar vi den stramhet och nyansrikedom som präglar en klassisk god Bordeaux. Mörka bär, stall halm, skvättig häst och svart-ek mixas med tobak, korinter, kallt kaffe och choklad. Således komplext vin som kommer att leva i minst 10 år ytterligare. Kr 159.-, vilket är just prisläget för en bra Bordeaux i dag.

Men så var det det där med kycklingen i gångna tider en klassisk vårprimör. Då väljer jag ett lättsamt okompliserat vin som även passar till kokt lax:

6895 CASAS PATRONALES 2009. En box från Chile som förenar det goda hos Chardonnay och Sauvignon Blanc. Torr, men mild. Fruktig utan att vara stickig. Balanserad i fatonen. Tropiska frukter gör det lättdrucket. BiB 3000ml Kr 169:-

Och sedan ÄGG. Ägg och vin kan vara knepigt - vinet blir ofta beskt, metallisk och otrevligt av ägg.

6692 SANTA CAROLINA Chardonnay 20067 som ör torr och fruktig med grön banan och passionsfrukt som särdrag. Kr 60:-)

Jag tar det säkra för det osäkra när påskens ägg serveras i sällskap med sillar av skilda modeller.

Så därför föreslår jag en liten dram med gott påsköl som alternativ.

Den svenska akvaviten har ofta tydlig karaktär av kummin, - exempel OP ANDERSSON, medan den danska nästa alltid har starkt inslag av dill - exempel AALBORG JUBILEUM och den norska har mjuka fattoner -exempel LYSHOLMS LINIE.

Några goda PÅSKÖL

1399 JÄMTLANDS PÅSKÖL 6 %. Personlig, aromatisk doft med brödig, fyllig humleton. Inte helt torr- snarare en touche av fruktsötma som gör ölet både komplext och matvänligt. Kr 24:90/50cl

1393 NILS OSCARS KALASPÅSKÖL 5,6 % har en diskret men tydlig doft där humlen är nedtonad. Kraftfull, torr nästan bitter smak med bra avslutande beska. Kr 19:30/ 33cl

1309 ERIKSBERG PÅSKÖL 5,8 % som är torr med lite tjärtoner och god malt. Välgjord och fullfjädrad. Kr 15,50/50 cl

Den som vill ha mera sötma i ölen kan prova

1345 OPPIGÅRDS EASTER ALE 5,3 % där humle och kryddor dominerar doften medan smaken har rejäl fruktsötma och lång eftersmak med balanserande småbitterhet. Kr 25:60/50cl

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".