Vintips från den 31 maj 2010

Här kommer några vintips signerade Svein-Erik Tronstad.

6896 CASAS PATRONALES Rosé Cabernet Sauvignon Merlot 2009 är en utmärkt 3000ml BiB från Chile. Prisvärd för Kr 185:-. Lättsam, mild med en dofttouch av röda vinbär och tistron. Smaken har samma milda framtoning där den trivsamma fruktsöta stilen stadgas upp av örtkryddor och jordstänk. Ett vin för sommarglada fester antigen du vill ha det som drink, till buffé eller kycklingsallad.

2970 ERRAZURIZ Cab. Sauvignon Rosé 2008 från samma land har en större fräsch och pigg doft av hallon och en förnimmelse av mild kir. Smaken är trots den höga syran väl balanserad av fruktsötman. Här finns mera garvsyra och stadga än i förra vinet. Därtill kropp och avslutande jordtoner. Bra matvin- även sallader går bra. Kr 69: -

74816 CHATEAU RIOTOR Rosé 2009 kommer från Frankrikes rosé-region Provence.

Detta vin från beställningssortimentet är så läckert att vi bara måste ha det med. Det är sommarfriskt, svalt och snarast elegant med blommor, skogsbär och lättsam frukt. Kr 99: -

6077 MULDERBOSCH Rosé 2009 är en av mina absoluta favoriter. Som så ofta med viner från Sydafrika - och detta vin kommer från Stellenbosch - finns även här ett diskret, men tydligt inslag av rök eller vulkanisk aska. Hallon, jordgubbar, skilda örter och påtaglig längd är andra goda drag. Kr 79: -. Du kan ha detta som sipp-vin, men lika gärna till den stekta sommarfisken eller nygrillad kyckling.

94227 LOUIS BERNARD TAVEL 2009 är ett klassiskt Rosévin från Rhône i Frankrike. Den fruktiga doften av körsbär, vinbär och mandel som följs av en torr koncentrerat lång och frisk smak av samma bär och lagom kryddor. Mycket läckert och attraktivt till både fågel och fisk, ja även asiatiska rätter. Kr 118: -

2170 DROP IN 2009 är en mycket uppskattad 3000ml BiB från Spanien. Här har man mildrat upp den något fräna Sauvignon Blancdruvan med 2 lokala vita druvor. Och resultatet blir utmärkt: I doften finns alla fördelar av druvorna med aromatiska inslag av krusbär, päron och citrus både i doft och smak. Tillkommer en behaglig jordig avslutning. Kr 159:- för detta vin som passar väl till västkustens skaldjur eller lättare fiskrätter.

2478 ZECCI Classico 2008. Detta kvalitetsvin från Italien är torrt, men samtidigt delikat och småblommigt i doften. Smaken är förvånansvärd kraftfull, distinkt och nyanserad med mogna äpplen, fat, smör, apelsiner, nötter och tropisk frukt. Kr 109.- och detta vin passar utmärkt till grillad fisk.

Så det blir helt naturligt att gå över till RÖDA . För utegrillen och det goda köttet. Och börjar med en bra nya årgång från Kalifornien:

6597 GNARLY HEAD Old Vine Zinfandel 2008 är lika god som förra modellen. Med USA´s "egen" druva Zinfandel från gamla knotiga (gnarly) vinstockar kan vi njuta av ett stort, fylligt, moget och fatstinnt vin med generös fruktsötma och allehanda svarta bär i doften. Smaken kompletteras med robusta garvsyror, närmast starkvinspräglad fyllighet och rejäl längd. Det du - för kr 89:- och du har ett lämpligt vin till grillad entrecot.

16573 TURNING LEAF Cabernet Sauvignon 2008 har den lite överdrivna amerikanska stilen som många gillar: öppen, generös, yppig, fyllig och fatrund med närmast fräcka syror. Lakrits och lite smörkola spetsar det hela. Kr 79:-. Ett all-roundvin för bersån, som sällskapsdryck, till buffen eller ljusa kötträtter.

2034 KLEINE ZALZE Vinyard Selection i nya årgången 2009 betyder en handplockad blandning av Shiraz, Mourvèdre och Viognier. En druvmix man annars finner i Rhone-dalen och som i denna Sydafrikanska tappning ger ett stort vin. Påtagligt pikanta jordtoner- det som fransmännen kallar terroir- bilder basen tillsammans med rostade fat och kryddor. Fruktrikedom med inslag av eukalyptus, pinje och choklad fulländar njutningen. Kr 89:- . Nära fynd.

2212 RESERVE DU VIEUX NOIR 2008. Nu är vi i Cahors uti sydvästra Frankrike. Tät, fylligt och fruktrikt vin som smakar av både röda och svarta bär, lakrits, gräs och örtkryddor. Ett mycket personligt vin på den tuffa druvan Malbec - vilket gör att det passar till mustiga lammrätter eller välkryddade nötköttsgrytor.

Både köttet och denna dryck an vara bra att stärka sig med om sommarvärmen sviker. Kr 80:-

2520 KOPKE Reserva 2007 kommer från portvinsdalen Duoro i norra Portugal. Vinfirman är mest känd för sina portviner, men är duktiga även på "vanliga" rödviner. Genom utvalda lokala druvor, lagring på franska ekfat och gediget vinhantverk rakt igenom upplever du doften av ett nyanserat, moget, runt och fruktigt vin med solvarma bär, plommon och kaffe. Smaken är både kraftfull och rik, med spänst, mörk choklad och vanilj som mildrande avslutning. Kr 119:-. Tål rejäla välkryddade köttbitar inklusive vilt.

Vad kan väl vara bättre att avsluta med än MOUSSERANDE? Även om det oftast är början på den stora, grandiosa festen.

Jag startar med en äkta Champagne;

7865 MASSÉ BRUT. Klassiska champagnetoner av vinteräpplen och torr god frukt i doften. Den stora moussen följs av lite konditorismak och någon beska i detta vin som är helt torrt. När fynd för kr 199:- - det inte är många champagner at få tag i under 200:- kr. Dessutom finns halvflaskor för kr 129:-

Annars lägger du till 20 kronor och får ännu mera genom champagnen Palmer & Co ( 219:-) som vi berättade om i ett tidigare program.

7863 CAPE CROWN BRUT från Sydafrika för kr 69:- är gjord på Sauvignon Blancdruvan. Påtagligt mycket vi för priset: torr som sig bör med mycket frisk smak av gröna äpplen, lite citrus och lime. Pärlande lättdrucket trots sin torrhet.

7737 BIANCI EXTRA BRUT från Argentina, gjord av Pinot Noir och Chardonnay enligt klassiska champagnemetoden är steget upp. Mera utvecklad och fullödig smak. Upplevs mindre torr då citrusdelen nedtonad. Här anar man både mandel och bröd. Kr 99:-

7788 LOUIS BRUILLOT Cremant de Bourgogne Brut är en fransk delikatess. Här är det den lätta stilen som imponerar. Visserligen torrt, men ändå vänligt för både näsa och gom. Lång eftersmak. Kr 99:-

6658 SANTA ANA Two Vineyards Malbec 2009 är en blandning av vin från 2 Argentinska vingårdar. Ett typiskt och matkrävande grillvin med stor, varm, solmogen doft och läckra fat. God frukstinn smak med plommon, choklad, fat och eldigt slut. BiB 3000 ml för kr 225:- Bra vid månghövdade utekalas.