Vintips från den 11 oktober 2010

Hösten är definitivt här med mättade vackra färger, grådisig fukt, multnade löv och tilltagande kyla.

Förhoppningsvis  har du skördat och samlat årets alla goda bär samt plockat av den rika svampskörden som nu sjunger sina sista vackra strofer. Och då har du kanhända vinbärsgelé, rårörda lingon och svampar till en gräddig stuvning för hösten vilt.

I dagarna börjar säsongen för allehanda svenskt vilt från rådjur, älg och hjort. Och vi behöver dessutom vänja grytor och pannor till vildsvinet. Grisarna förökar sig ju med enorm fart i landet - vi kommer att få allt mera av detta färgstarka, saftiga och kraftfulla köttet.  Till de efterlängtade ångande varma köttgrytorna eller som stekar.

Så jag tar med lämpliga alternativ ur oktobermånadens Strategiska Lansering från Systemet. Vet du vad det skall betyda?  Jo- de viner som kom nu skall finnas i minst ett år på hyllorna eller gå att beställa för omgående leverans under hela kommande året. Så du behöver inte rusa till butiken.

Den nya Systemkatalogen benämnd ”Vårt Sortiment. Nr 2/1010” har på förstasidan bilder och text om vilt - och jag citerar: “ Vilken dryck passar bäst till rådjur, älg, vildsvin eller ren? Det klassiska valet till vilt är rött vin, och inte utan anledning. Men även ett fylligt & smakrikt vitt vin kan passa bra. Exakt vilket vin som passar bäst beror på vilken typ av vilt det rör sig om. Smaken av vilt kan variera från mild och lite diskret till kraftig och distinkt. Tumregel är att ju kraftigare och smakrikare köttet är, desto smakrikare och fylligare behöver drycken vara.”

Så vi får väl börja med tumregeln = RÖTT

2817  PRIMANERO ROSSO DELLE VENEZIE från 2008 är ett fyndvin från Italien.

En del av druvorna har vinifierats direkt vid skörden – en annan del efter att druvorna torkats i månader. Denna teknik är välbeprövad i Venetoregionen. Vinet blir både stort och generöst, med mogna körsbär och moreller, fräsch frukt och pigga syror. Allt inslagen i lagom viltvänlig garvsyra. BiB 1500ml Kr 159: -

6521  TAPIZ JOVEN MALBEC  2009 är ett välgjord och intensivt argentinsk vin på deras favoritdruva Malbec. Och är det något som argentinaren kan så är det kombinationen stekkött och vin. Öppet, generöst med tuff men god garvsyra. Vin med massor av mörka bär, svart vinbärsblad, fat, stjälkar, kraftfull fruktsyra och stall. Eldigt slut.  Kr 64: -

2167  TERRE DE MISTRAL 2009 är ett trivsamt och bra matvin från Rhonedalen i Frankrike. Doften lite återhållen men tydlig kryddig. Smaken har betydande tyngd och eldighet av alkoholen samt utpräglat syrlighet av både mörka och röda bär – vilket gör att vinet passar så bra till robusta rätter av vilt- nöt och lamm. Kr 67:-

2123 ADRAS ROBLE 2008 är ett kraftfullt robust och stramt viltvänligt rödvin från Castilla y Leónregionen i Spanien. Stort, bestämt och stramt vin som trots detta avslöjar mjuk frukt. Rostade fat och inslag som choklad och tobak. Komplext är ordet.  Kr 109: - och passar till det kraftigaste av vilt.

2820  PUNTO NINO RESERVA 2009 på druvan Pinot Noir är ett bra och stilrent exempel på druvans fördelar kombinerat med påtaglig prisvärdhet. Druvan passar ju även till fet mat- exempel gåsen och ankan som komma skall i november. Denna chilenare är druvtypisk med rosépeppar och mogna skogsbär som skogshallon och inte minst lingon.  Trots detta ganska välfylld vin där man känner av den årslånga lagringen på franska ekfat. Lång, matvänlig avslutning. Kr 99: - för detta vin som även passar till ljust kött, enklare lamm och buffémat.

2842  RUIT HORA 2007.  Här kan man tala om både kraft och kärnighet i förnäm förpackning. Toskanskt vin med bordeauxdruvor där Merlot dominerar. Komplext stort och auktoritärt i sin stil. Mörka bär, plommon, körsbär, kärninga stjälkar och svart-ek samsas med både svarta och gröna frukter. Betydande längd. Kr 129: - för ett vin som med bibehållen värdighet kan samsas med de mest smakrika rätter du kan laga.

Nu finns det ju andra nya mera permanenta goddrycker.

Så jag tar med några VITA

2196  TRIO 2009 från Casablancadalen i Chile är just en druvtrio med ¾-delar Chardonnay. En stor fatstinn doft av smörfräs, mango och majs . Doftens fyllighet följs av en torr, fruktfrisk smak med lagom av både tropiska frukter, citrus och lime. Därför passar den bra både till fisk, skaldjur och asiatisk mat. Kr 79: -

3210  CHATEAU KSARA Blanc de Blancs 2009 kommer från ett mindre vanligt vinland för oss: Libanon. Men där har man odlat vi i tusentals år- så visst har de erfarenhet. På Sauvignon Blanc, Chardonnay och Semillon gör man ett stort, uttrycksfullt individuellt vin med djup, röktoner, fat och rotfrukter. Därtill örter, bivax och viss jordighet i den långa eldiga avslutningen. Kr 89: - Ett vin för både smakrika, gärna grillade fiskar. Men även till ljust kött som kyckling.

2338  SANTORINO 2009 kommer från den vackra grekiska ön med de vita husen: Santorino. Redan under antiken odlade man här druvan Assyrtiko som i detta vin ger ett både ungdomligt och moget intryck med gula plommon, gröna äpplen och örter. En viss mineralton i slutet gör vinet både personligt och pikant. Kr 99: - . Förutom stekt fisk kan man kanhända prova grekisk sallad.

Ibland vill man bara ha ett gott sippvin som en aperitif.

Cremant kallas viner gjord som enligt den traditionella metoden, men utanför champagneregionen.

7404  LANGLOIS Cremant de Loire Brut kommer från Loiredalen i Frankrike. Lättsamt och diskret fluffigt i doften och samma goda lätta, nästan eleganta torra smak där både honung, äppliga syror och krita samsas väl. Kr 119: -

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".