1 av 8
För att få gå in i tillverkningen var det skyddsrock och mössa på, av med smycken och tvätta händerna. Foto: Siw Bergström
2 av 8
Ingvar Dafgård har jobbat sedan 80-talet med godis och Siw Forsberg har 25 års erfarenhet. Foto: Ewa Ohlsson, P4 Skaraborg Sveriges Radio
3 av 8
Här chokladdoppas skumgodis. Foto: Ewa Ohlsson, P4 Skaraborg Sveriges Radio
4 av 8
Här kommer chokladskummet, färdigdoppade och kylda. Foto: Ewa Ohlsson, P4 Skaraborg Sveriges Radio
5 av 8
Ulla-Britt och Mia förpackar skumchoklad. Foto: Ewa Ohlsson, P4 Skaraborg Sveriges Radio
6 av 8
Färskare än så här kan inte gelégodis bli. Foto: Ewa Ohlsson, P4 Skaraborg Sveriges Radio
7 av 8
Här vägs godiset, exakt 100 g ska det vara. Foto: Ewa Ohlsson, P4 Skaraborg Sveriges Radio
8 av 8
Godiset på sin väg in i påsen. Foto: Ewa Ohlsson, P4 Skaraborg Sveriges Radio

I godisets värld .....

Idag besökte vi en av godistillverkarna i Skaraborg, Totte Gott, i Falköping. De har tillverkning även i Skövde men där gör de karameller och i Falköping är det skumgodis, praliner och gelegodis som gäller. Påskgodiset är redan tillverkat men här produceras 10 ton per dag.

Siw  Bergström, produktutvecklare, och Ingvar Dafgård guidade oss runt i fabriken och berättade om deras tillverkning och svenska kräsmagar.

Svenskarna äter mest godis i hela världen, hela 17 kilo per person och år och allra mest mumsar vi kring påsk. Totte Gott exporterar hälften av all försäljning, främst till Holland och Finland och kämpar för att få tyskarna att äta mer salt godis. De är på god väg att lära sig ...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".