9/10: Sabayon till helgen

Äntligen en god dessert!

Den här krämen (såsen) är lika god varm som ljummen eller kall. Kan kombineras med bär och frukt eller en kaka men också ätas precis som den är:

Till fyra personer blandar du fyra äggulor med fyra matskedar socker och en deciliter sött vitt vin (vanligt lättvin, madeira, marsala eller söt till halvtorr sherry) i en rostfri kastrull eller sauteuse. Undvik aluminum, det gör äggsmeten grå. Gör förresten gärna dubbel sats, eller ta en och en halv gånger måtten, det går åt.

Vispa med handvisp ett par minuter. Sänk sedan ner kastrullen i vattenbad, som ska vara riktigt hett men inte koka. Fortsätt vispa tills smeten tjocknar. Det tar cirka fem minuter. Ta kastrullen ur vattenbadet och vispa ett par minuter till. Resultatet blir krämigt och vackert solgult.

Lägg ett par matskedar av krämen i höga glas och toppa med lite färska bär - blåbär, hallon eller jordgubbar. Eller lite av varje.

Ett alternativ är att smöra en ungsfast form och lägga i färska bär och kanske bitar av äpple. Sockra lätt. Häll över sabayonen och gratinera i 250 grader tills sabayontäcket fått vacker ljusbrun färg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".