16/10: Blomkåls- och tryffelsoppa

Vardagsgodis eller delikatess...

Då och då gör jag en härlig soppa med blomkål som bas och tryffel som krydda. Så här ungefär:

Dela ett medelstort blomkålshuvud i bitar och koka det i standardmjölk tillsammans med ett par färsklökar och några vitlöksklyftor. Smaksätt med salt, peppar och lite tryffelolja av bästa märke.

Tillsätt en liten burk crème fraïche och mixa väl. Justera smaken efteråt genom att känna om det behövs mer salt eller tryffelsmak.

Soppan kan ätas varm med ostsmörgås en vanlig vardag eller - vilket förstås blir mer raffinerat - serveras kall i raka glas som förrätt på en bättre middag. Då passar det bra att toppa med en grillad pilgrimsmussla eller jätteräka på spett, eller kanske ett par kuber färsk lax som marinerats helt kort i soja och sen rullats i sesamfrön och grillats mycket hastigt innan de träs på träspett.

Glad helg!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".