30/10: Ugnsstekt fläskkarré med vitlök

Det bästa grillköttet är fläskkarré, fint marmorerad med fett som smälter ner och ger härlig smak och mör konsistens.

Men karrén är ju god på många sätt. Vår granne Torbjörn på landet bjöd på en variant i somras, som han snappat upp någonstans:

Köp en hel bit benfri karré, beräkna ungefär 200 gram per person. Skär ett djupt snitt i den på längden. Vik upp den och fyll med krossad vitlök och finhackad bladpersilja. Salta och peppra inuti och runtom. Vik ihop och bind köttstycket med snöre.

Stek i ugn på 175 grader i cirka en timme, innertemperaturen ska vara 70 grader. Låt köttet vila en stund och gör under tiden en sås på stekskyn med lite rödvin eller grädde.

Låt gärna några halverade vitlökar steka med i ugnen och kanske också lite grovskurna rotfrukter. Skär sedan upp köttet i fina skivor och njut!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".