Fredrik Petterssons lutfisk med vitsås

Till 4-6 personer

1½-2 kg lutfisk

Låt lutfisken ligga i rikligt med kallt vatten minst 24 timmar, gärna ännu längre, innan den skall tillredas.

Kokning av lutfisk i ugn.

Värm ugnen till 200 grader.

Lägg fisken med skinnsidan nedåt i en ugnssäker form med höga kanter. Täck med aluminiumfolie. Koka i ugnen ca 30 min. Ta ut den och låt den svalna.

Principen är densamma som när man helsteker kött - man låter helt enkelt fisken få vila.

Putsa till bitarna så att de blir vackra. Salta och låt dom vara ytterligare 15 min i ugnen.

Vit sås
2 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1 dl vispgrädde
salt
1-1½ kryddmått vitpeppar
100 g smör

Smält 2 msk smör i en kastrull. Rör ned mjölet, tillsätt mjölken och grädden. Låt såsen koka på svag värme ca 5 min. Vispa då och då.

Smaksätt med salt och peppar och rör ned 100 g smör. Detta kallas för att blanka såsen. Strax före serveringen mixas såsen så att den blir luftig.

Servera med lutfisken med såsen, kokt potatis, kryddpeppar, grön ärtpuré och eventuellt stekt bacon eller stekt fläsk i små tärningar som i Bohuslän och i Norge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".